Hlavní obsah

Američtí vojáci mstili v Iráku smrt svého kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Příslušníci americké námořní pěchoty, zvaní mariňáci na konci loňského roku zabili několik iráckých civilistů. Reagovali tím na smrt svého kolegy. Podle amerického časopisu Army Times jsou vyšetřováni nejméně tři důstojníci těchto speciálně vycvičených jednotek.

Článek

"To nebyly bomby u silnice, které zabily tyto nevinné lidi," uvedl poslanec opoziční demokratické strany John Murtha k incidentu, který se udál 19. listopadu 2005 ve městě Hadísa ve středním Iráku.

Armáda popírá, že by byl icident tak vážný. Přiznala ale, že tito vojáci hodili do několika domů granáty. Zemřelo nejméně 15 lidí, mezi nimi i ženy a děti.

"Americké jednotky reagují přehnaně v důsledku dlouhodobého tlaku, kterému v této arabské zemi čelí, a chladnokrevně zabíjejí nevinné civilisty," prohlásil Murtha, který bojoval ve válce ve Vietnamu a byl několikrát vyznamenán. Loni předložil první oficiální návrh na okamžité stažení sil USA z Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám