Hlavní obsah

USA zveřejnily celou nahrávku nárazu letadla do Pentagonu

WASHINGTON

Spojené státy po rozhodnutí soudu musely zveřejnit celou nahrávku toho, jak 11. září 2001 narazilo do budovy ministerstva obrany - Pentagonu - letadlo unesené teroristy. Dosud byly dostupné jen některé fotografie.

Článek

Spor o zveřejnění nahrávky bezpečnostních kamer na základě zákona o svobodě informací vyhrála organizace Judical Watch.

Zveřejnění záběrů má ale ještě jiný výźnam. Umlčí prý proud, který tvrdí, že do Pentagonu ve skutečnosti žádné letadlo nenarazilo. Konspirační teorie, která tvrdí, že žádný Usáma bin Ládin neexistuje a vše je pouze akce americké vlády, jako důkaz dávala mimo jiné i to, že úřady video z nárazu letadla do Pentagonu zadržují. Náraz letadel do výškových budov v New Yorku byl podle této teorie jen kontrolovanou demolicí.

Ministerstvo obrany organizaci sdělilo, že záběry uvolnilo až nyní po odsouzení teroristy Zacariase Moussaouiho k doživotí. [celá zpráva] Moussaoui přiznal účast na plánování útoků, sám se jich však nezúčastnil, protože byl několik týdnů předtím zadržen.

Videozáběry ukazují přílet uneseného Boeingu 757, explozi, následnou oranžovou ohnivou kouli nad Pentagonem a poté dým. Do médií pronikly v roce 2002 jen některé fotografie, které byly ze záběrů pořízeny.

Na palubě letounu, který byl unesen z washingtonského Dullesova mezinárodního letiště, zahynulo 59 cestujících a členů posádky a také pět únosců. V troskách části budovy našlo smrt 125 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám