Hlavní obsah

Italský premiér představil ministry nové vlády

– ŘÍM

Nový italský premiér Romano Prodi představil složení své vlády, jejímž sestavením ho v úterý pověřil nový prezident Giorgio Napolitano. Kabinet levého středu má složit přísahu v půl páté.

Článek

Prodiho vláda má 25 ministrů, včetně šesti žen. Má dva vicepremiéry, Massima D´Alemu a Franceska Rutelliho. D´Alema, který už v minulosti zastával také úřad premiéra, byl rovněž pověřen funkcí ministra zahraničí. Rutelli bude mít na starost oblast kultury.

Do čela ministerstva vnitra postavil Prodi dalšího bývalého premiéra Giuliana Amata, ministerstvo obrany přebírá Arturo Parisi, jeden z nejbližších Prodiho spolupracovníků. Bez konkrétního pověření je zatím osm členů vlády, a to včetně všech žen. Mezi nimi je i Emma Boninová, s níž se podle agentur pravděpodobně počítá jako s ministryní pro evropské záležitosti.

Prodi dal ve středu najevo, že se svou vládou hodlá už ve čtvrtek předstoupit před Senát a začátkem příštího týdne i před Poslaneckou sněmovnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Itálie zatím prezidenta nezvolila

Bezvýsledně skončilo v pondělí podle očekávání první kolo volby italského prezidenta. Žádný z navržených kandidátů totiž nezískal potřebnou dvoutřetinovou...

Výběr článků

Načítám