Hlavní obsah

Rakousku hrozí krize a stávka

DPA, Jan Kovařík
VÍDEŇ

Páté kolo kulatého stolu o změně rakouského důchodového systému, která by velmi ztížila předčasný odchod do důchodu a snížila příjmy důchodců, skončilo v noci na úterý ve Vídni neúspěchem a rozhodnutím odborové centrály ÖGB vyhlásit na úterý 3. června celodenní stávku.

Článek

"Jednání definitivně ztroskotala, a proto jsme se rozhodli přejít k bojovným opatřením," řekl včera po dopoledním rokování odborářů šéf ÖGB Fritz Verzetnitsch s tím, že pro tento krok hlasovali i členové kancléřovy lidové strany ÖVP. Vedení lidovců však takový postup odmítá  a označuje ho za nepochopitelný a za škodu pro Rakousko.

Kancléř chce dál jednat

Kancléř Wolfgang Schüssel včera prohlásil, že je připraven k dalším rozhovorům, ale odbory odmítají o vládním návrhu dále diskutovat, když kabinet není ochoten návrh reformy změnit. Podle prvních ohlasů z odborových kruhů příští úterý značně ochabne život v zemi - neměla by fungovat veřejná doprava, stát by měly továrny, nebude se vyučovat na mnoha školách.

Bleskový průzkum mezi veřejností hovoří o tom, že 47 procent tázaných je pro stávku, necelá třetina proti. Vládní lidové straně klesly preference o sedm procent na 35, zatímco opoziční soc. dem. (SPÖ) zaznamenala stejně velký růst na 43 procent. Svobodní, kteří jsou ve vládní koalici, spadli na osm procent a naopak pro Zelené se vyslovilo 13 procent.

Téměř 40 procent soudí, že zemi čeká vládní krize a předčasné volby, které by vyhrála SPÖ. Ta by měla vytvořit novou vládu se Zelenými, přeje si 44 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám