Hlavní obsah

USA údajně pomáhají budovat komando palestinského prezidenta Abbáse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Spojené státy pomáhají tajně budovat palestinskou bezpečnostní jednotku, která bude podléhat prezidentovi Mahmúdu Abbásovi. S odvoláním na nejmenované izraelské zdroje to v úterý napsal izraelský deník Haarec.

Článek

USA podle tohoto zdroje také pomáhají vytvořit úřad, který bude spravovat přechody z pásma Gazy do Izraele.

Největší slovo v přípravě jednotek i úřadu má americký generál Keith Dayton, který je bezpečnostním koordinátorem na palestinských územích a který udržuje kontakty s Abbásovým úřadem a izraelským ministerstvem obrany. Nevyjednává však s palestinskou vládou, kterou nyní vede radikální organizace Hamás, řazená v USA mezi teroristické skupiny.

Dayton jedná i s jednotkou, která odpovídá za Abbásovu bezpečnost. Asi 150 členů této prezidentské gardy bylo před šesti týdny vysláno na hraniční přechod Rafáh na jihu pásma Gazy a podle Daytona od té doby přechod do Egypta dobře funguje. Podobně by měla být řešena i ostraha tří přechodů mezi pásmem a Izraelem.

Abbás by mohl vypadat jako kolaborant

Agentura Reuters napsala, že v jihoizraelském přístavu Ašdod je uskladněno 29 terénních vozů, které Španělsko poslalo Abbásově elitní gardě. Podle západních diplomatů je to první část evropského příspěvku pro Abbásovy jednotky a pro hraniční přechody. Palestinský vyjednávač Saíb Irikát řekl, že EU dodá vše, kromě zbraní. Municí a puškami prý jednotky vybaví Jordánsko a Egypt.

Podle Reuters budou Abbásovy oddíly stíhat radikály, jež Hamás nechává na svobodě, a zklidňovat situaci v případě, že proti sobě stanou znepřátelené palestinské ozbrojené frakce.

Joni Fighel z ústavu pro boj proti terorismu v izraelské Herzliji patří ke kritikům snah Západu posílit Abbáse a bojkotovat Hamás. "Abbás se bude po takovýchto vnějších zásazích jevit jako kolaborant, což Abbás potřebuje ze všeho nejmíň," řekl Fighel.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás pašoval zbraně přes Jordánsko

Jordánské bezpečnostní síly zatkly 19. dubna 20 členů palestinského vládního hnutí Hamás, kteří pašovali zbraně. Oznámil to ve středu mluvčí jordánské vlády...

Výběr článků

Načítám