Hlavní obsah

Řádění vězňů v Brazílii skončilo, vyžádalo si 81 mrtvých

ČTK, BBC, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO

Vězeňské vzpoury v brazilském Sao Paulu si nakonec vyžádaly nejméně 81 obětí. V pondělí večer byl ukončeny po vyjednávání úřadů se vzbouřenci, jejichž spolupracovníci na svobodě ještě večer zaútočili na devět bank, několik policejních stanic a zapálili 56 autobusů.

Článek

Koordinované vzpoury v 73 ze 144 věznic ve státě Sao Paulo rozpoutal zločinecký gang První komando metropole (PCC), který takto reagoval na převoz 165 zadržovaných, z toho osmi svých vůdců, do káznice s nejvyšší ostrahou. [celá zpráva] Byl mezi nimi i nejvyšší šéf PCC Marcos Willians Herba Camacho zvaný Marcola

PCC od pátku zorganizovalo na 180 útoků, které byly přednostně zaměřeny na bezpečnostní cíle. Vyžádaly si 81 mrtvých, z toho 39 policistů, a 48 zraněných. PCC řídilo akce pomocí mobilních telefonů z věznic

Válka s gangstery

Policie mimo věznice zadržela 100 útočníků a zajistila stejný počet zbraní. "Jsme s nimi ve válce, případů bude více, ale my neustoupíme," uvedl šéf státní vojenské policie plukovník Elizeu Teixeira Borges. Nasazeny musely být i federální posily. Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva označil násilí "za provokaci, která měla ukázat sílu organizovaného zločinu".

Ulice 18milionového města se vyprázdnily. Lidé se báli vyjít na ulici. Mnozí se ani nedostali do práce, protože řada řidičů dopravního podniku odmítla vyjet do města. Skoro tři milióny lidí tak musely volit jiný způsob dopravy.

Gang gangů

PCC založili v roce 1993 nejtěžší  zločinci v saopaulské trestnici Taubate, ale komando zůstávalo v utajení až do února 2001, kdy zorganizovalo největší vězeňskou vzpouru v brazilských dějinách. Gang se podílí na obchodu s drogami a zbraněmi, má na svědomí řadu únosů, vyloupení bank a vydírání. V roce 2003 zaútočil gang na  50 policejních stanic a zabil tři policisty. I tuto akci řídili kriminálníci z vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám