Hlavní obsah

USA si na Mexičany pořídí 6000 gardistů

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pondělí večer zveřejnil pětibodový plán ochrany americko-mexické hranice před ilegálními imigranty. Podle jeho plánů ji má střežit 6000 příslušníků Národní gardy. O plánu hovořil ve čtvrthodinovém projevu z Oválné pracovny Bílého domu, který přenášela televize.

Článek

Rozmísťování gardistů by mělo začít už na začátku června a na hranici budou působit pouze dočasně. Měli by hrát pouze podpůrnou roli při zajišťování komunikace, výcviku, logistiky či analýzy tajných informací.

Hranici budou nadále střežit pohraničníci, jejichž počet podle Bushova plánu vzroste do roku 2008 ze současných 6 000 na 18 000. O 6700 lůžek by také měla být rozšířena kapacita zařízení, v nichž zadržení migranti čekají na výslechy, jež mají rozhodnout o jejich případném vyslání zpět domů. Vyslovil se také pro vybudování plotu podél značné části z 3000 kilometrů dlouhé hranice. To vše má přijít na 1,9 miliardy dolarů.

"Nemáme nad hranicí plnou kontrolu a já jsem odhodlán to změnit," řekl Bush v projevu. Ilegální imigranti podle jeho slov "přes hranici proklouzávají a milióny jich zůstaly v zemi". V USA žije asi 11,5 miliónu ilegálních přistěhovalců, tři čtvrtiny z nich jsou z Latinské Ameriky a celá třetina je jich jen z Mexika.

Čtyřicet procent z nich se přitom do USA dostalo v posledních pěti letech. "Abychom zabezpečili hranici, musíme snížit množství lidí, kteří přes ni tajně přecházejí," dodal k tomu Bush. Také zopakoval, že ochrana hranic je jednou z částí komplexního řešení ilegální imigrace: "Enormní tlaky na hranici, jako zdi a hlídky, samy nezastaví (imigraci)."

Program asimilace

Dalšími částmi má být program dočasných pracovních povolení pro lidi, kteří vykonávají práce, o něž občané USA nemají zájem. Tito legální zahraniční pracovníci by podle Bushova plánu měli dostat nové identifikační průkazy s biometrickými daty, aby si zaměstnavatelé mohli ověřit, že skutečně zaměstnávají lidi, kteří se do USA dostali legálně.  Ilegální imigranti by měli mít šanci získat občanství, pokud zaplatí pokutu za poručení zákona při nelegálním vstupu do země a zpětně doplatí daně, naučí se anglicky a budou čekat na konci řady přistěhovalců.

"Musíme čelit realitě a přiznat si, že milióny nelegálních přistěhovalců už tady máme... Nebylo by moudré ani realistické obklíčit milióny lidí, z nichž někteří již mají v USA hluboké kořeny, a poslat je zpátky přes hranici," konstatoval Bush, ale hned dodal: "Neměli by ovšem dostat automaticky občanství. Toto není amnestie ale racionální střední cesta mezi automatickým udělením občanství a programem masové deportace."

Ovšem právě tyto čtyři kroky se zatím v USA nepodařilo prosadit. Bushův projev proto představoval i tlak na legislativce. Přednesl jej současně se zahájením zasedání Senátu, který má tento týden pokračovat v jednání o rozsáhlé imigrační reformě. Návrh totiž obsahuje Bushem podporovaný plán na dočasné zaměstnávání ilegálních migrantů, který kritizují konzervativní poslanci.  Bush také hned v úvodu pravil, že jde o téma, které vyvolalo "intenzivní emoce".

Kritika z Mexika

Bushův projev ale byl kritizován z Mexika. "Musíme vyjádřit své obavy, že tyto akce nejsou doprovázené dostatečným pokrokem v legislativě, uvedlo mexické ministerstvo zahraničí, přestože se Bush snažil uklidnit svého jižního souseda: "Spojené státy (ale tímto způsobem) nemají v úmyslu svou jižní hranici militarizovat. Mexiko je náš soused a přítel."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám