Hlavní obsah

Audit odhalil nedostatky ve vězení, kde zemřel Miloševič

HAAG

Nezávislý audit odhalil vážné nedostatky v chodu vězení OSN v nizozemském Scheveningenu, kde 11. března zemřel bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič. Plyne to ze zprávy nezávislých švédských expertů, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Experti též doporučili, co je potřeba vylepšit.

Článek

Ze zprávy vyplývá, že zadržovaní mají hojné styky s lidmi ze svého bývalého okolí, přičemž mnohé nejsou dostatečně monitorovány a zaevidovány. Jeden z Rusů, kteří Miloševiče navštěvovali, potvrdil, že sám spolu s dalšími lidmi bývalému srbskému prezidentovi do cely pašoval nepředepsané léky. Audit odhalil, že podobných případů bylo několik. Experti uvádějí, že nedostatky jsou do značné míry způsobeny tím, že se nikdy neuvažovalo o tak velkém počtu vězňů. V současnosti je za mřížemi věznice celkem 48 lidí.

Auditoři rovněž tvrdí, že ve věznici jsou ve styku už odsouzení s lidmi, kteří stále čekají na vynesení rozsudku, což není ve světě běžné. Nezvyklé také je, že mnozí tam strávili 8 let a více. Netypický je i vysoký věk zadržovaných, kteří se necítí jako kriminálníci a také tak nevystupují, takže vztahy s dozorci jsou mimořádně dobré. 

Dobré vztahy dozorců s vězni

"Měli jsme několik příležitostí mluvit se zadrženými bez přítomnosti stráží. Při nich si nikdo na dozorce nestěžoval. Na druhou stranu, zadržení hovořili o dobrých vztazích s dozorci a dalšími zaměstnanci, kteří je respektují a chápou," uvádí se ve zprávě.

Experti doporučují zlepšit spolupráci mezi věznicí OSN a nizozemských vězením, na jehož ploše se věznice nachází. Doporučuje společnou analýzu obou ústavů, která by vyšetřila mimořádné události, jako byla pozdě odhalená smrt Miloševiče nebo sebevražda jiného zadržovaného. Změnit by se měli i návštěvní místnosti a měli by se odsouzení oddělit od těch, kdož na verdikt soudu ještě čekají. Zavést by se měl společná cvičení personálu obou věznic.

Experti rovněž navrhli vedení věznice, aby věnovalo pozornost bezpečnostním opatřením. "Mělo by se více zohlednit to, že zadržovaní mají často nejen peníze, ale pohybuje se tu i personál, který je ochoten za úplatu dát zadržovaným svobodu," uvádí zpráva.

Spekulace o příčinách úmrtí

Audit si vyžádali krátce po smrti Miloševiče nizozemští žalobci. Smrt údajného válečného zločince totiž rozvířila debatu kolem příčiny Miloševičova úmrtí. Později však lékaři prokázali, že exprezident zemřel na infarkt bez cizího zavinění. [celá zpráva]

 O několik dní dříve se ve své cele oběsil bývalý prezident krajinských Srbů v Chorvatsku Milan Babič. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Milošević zemřel na infarkt

Bývalý srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević zemřel na infarkt. Oznámil to v neděli pozdě večer Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Výběr článků

Načítám