Hlavní obsah

EU chce Íránu pomoci, když se vzdá jaderného programu

– BRUSEL

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana v pondělí prohlásil, že EU je připravena nabídnout Íránu "dalekosáhlou spolupráci v ekonomice, v jaderné oblasti a případně i v bezpečnosti", pokud se zřekne záměru obohacovat uran. To svět považuje za důkaz ambice vyrobit jadernou zbraň.

Článek

"Máme připraven balíček, který bude obtížné odmítnout, pokud Íránci opravdu chtějí civilní jadernou energetiku," řekl Solana novinářům před začátkem schůze ministrů zahraničí EU, která je zasvěcena také této věci. Popsal návrh EU jako "sérii velkorysých kroků, které se budou týkat jaderné a ekonomické oblasti a možná, bude-li to nezbytné, také bezpečnosti".

O návrhu bude Solana diskutovat se šéfy diplomacií Francie, Německa a Británie, které se jménem EU íránskou věcí zabývají.

Německý ministr Frank-Walter Steinmeier nečeká konkretizaci obsahu balíčku ještě v pondělí. "Po pondělní debatě budeme dál jednat s Francií, Británií a se Solanou a během týdne to doufám sestavíme," řekl novinářům.

Vyjádřil naději, že návrh výrazně napomůže definitivnímu řešení pod dohledem OSN, které zahrne ochotu Íránu se zříci obohacování uranu. Stálí členové Rady bezpečnosti (USA, Francie, Británie, Čína a Rusko) se kvůli němu sejdou v pátek.

Íránská strana zatím odmítá všechny návrhy, ze kterých vyplývá, že by se měla zříci obohacování uranu, a to včetně výzkumu. Prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli iniciativu EU předem zavrhl. Solana však v pondělí toto gesto zlehčoval - prezident podle něj mluvil dřív, než se mohl s návrhem seznámit.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán odpoví na útok USA akcí proti Izraeli

Teherán v úterý pohrozil, že na jakýkoli útok ze strany Spojených států odpoví Írán akcí proti Izraeli. Sdělil to kontradmirál íránských revolučních gard...

Annan chce přímé jednání USA s Íránem

Generální tajemník OSN Kofi Annan chce, aby o kontroverzním íránském jaderném programu jednal Washington přímo s Teheránem. Vyjádřil naději, že k dohodě...

Výběr článků

Načítám