Hlavní obsah

Kristus jako sportovec popudil Poláky

Právo, Peter Kováč

Polsko žije skandálem, který ve Vratislavi vyvolalo umělecké dílo nazvané Superstar od výtvarníků z moravské skupiny Kamera Skura. Před třemi roky připravili pro Benátské bienále třímetrovou sochu Ježíše Krista jako gymnasty na kruzích. Kolem na velkoformátové projekci bylo shromážděno obecenstvo, jež mu bouřlivě fandilo. Spolutvůrcem byla slovenská skupina Kunst-Fu.

Článek

Na současné výstavě mladého českého a slovenského umění v centru polské Vratislavi však Kristus sportovec vyvolal obrovský skandál. Někteří věřící žádají, aby objekt byl z Galerie moderního umění BWA okamžitě odstraněn.

Do čela se postavila Liga polských rodin za podpory několika katolických seskupení i tamní arcidiecéze. V úterý svolaly ve Vratislavi tiskovou konferenci s cílem dostat problém, definovaný jako "umění urážející křesťany", do polských médií.

René Rohan ze skupiny Kamera Skura Právu řekl: "Nechtěli jsme napadat náboženské cítění. Nám šlo o to ukázat, že v dnešní době se sportovci stali zbožštělými hvězdami. My jsme organizátory předem varovali, že to může být jinak pochopeno, než je náš záměr. Nešťastnou shodou okolností se výstava zahajovala v době, kdy si Polsko připomínalo výročí úmrtí papeže Jana Pavla II. Vím, že existují požadavky na zákaz celé výstavy. Prý k tomu má být svolána i demonstrace."

V Polsku jakékoliv kontroverzní dílo ve vztahu ke křesťanství okamžitě budí bouřlivé reakce. Když před šesti roky avantgardní Galerie Zacheta ve Varšavě vystavovala dílo Maurizia Cattelana - superrealistickou sochu papeže Jana Pavla II., jak padá na rudý samet zasažen meteorem, vyvolalo to okamžitý a tvrdý odpor. Paradoxně na tom nejvíce vydělal sám Cattelan: na jaře 2001 papeže prodali na aukci u Christie"s za 886 tisíc dolarů a historik umění Harald Szeemann ho zařadil i do mezinárodní výstavy na Benátské bienále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám