Hlavní obsah

Tisíce lidí na pohřbu Pákistánce, který zemřel ve vazbě v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Více než 50 000 lidí se v sobotu v pákistánském městě Saroki zúčastnilo pohřbu pákistánského studenta, který zemřel v policejní vazbě v Německu. Německé úřady Pákistánce vinily z toho, že plánoval útok na redakci listu, jenž přetiskl karikatury proroka Mohameda.

Článek

Osmadvacetiletý Ámir Číma byl zadržen v Berlíně v březnu, když se vyzbrojen nožem údajně snažil proniknout do kanceláře vydavatele listu Die Welt. Die Welt zveřejnil podobně jako další světové noviny karikatury proroka islámu, které se poprvé objevily v dánském deníku Jyllands Posten a které rozpoutaly bouři nevole v muslimských zemích.

Podle berlínské policie se Číma 3. května ve své berlínské cele oběsil na smyčce, kterou si vyrobil z vlastního oblečení.

Dnes vládní vrtulník přepravil Čímovo tělo do města Saroki, ležícího asi 150 kilometrů severozápadně od Láhauru, krátce poté, co rakev dorazila z Německa do Pákistánu.

Pohřeb, na němž přítomní provolávali "Bůh je veliký" a "Jsme otroci proroka Mohameda", proběhl jinak v klidné atmosféře, uvedl starosta Saroki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám