Hlavní obsah

Američané ztratili v Iráku už 2434 vojáky

BAGDÁD

Američané v Iráku ztratili už 2 434 vojáky. Ve čtvrtek zabily tři vojáky nálože nastražené u silnic. V pátek zemřeli čtyři příslušníci americké námořní pěchoty při nehodě tanku Abrams, který se zřítil z mostu.

Článek

Tank M1A1 z bojového odřadu 5 havaroval v provincii Anbár západně od Bagdádu. Příčina nehody zatím není známa a vyšetřuje se jak možnost, že řidič stroj nezvládl, tak varianta, že nevydržela konstrukce mostu. Vyloučen byl útok vzbouřenců.

Dva vojáci na hlídce zahynuli ve čtvrtek, když u jejich vozidla ráno jihovýchodně od Bagdádu vybuchla nastražená nálož. I dalšího muže na hlídce zabila nálož.

Právě nálože u cest mají na svědomí nejvíce amerických životů. Proto byla v novém vojenském rozpočtu ve výši 512 miliard dolarů, který ve čtvrtek schválila dolní komora Kongresu, vyčleněna položka na nákup zařízení, která ruší rozbušky těchto bomb. [celá zpráva]

U Bákuby bojovali rebelové v uniformách

Američané jsou v Iráku stále angažováni v bojích se vzbouřenci. Ve čtvrtek se u Bákuby utkali s několika tucty vzbouřenců oblečených v uniformách irácké armády, kteří používali nákladní a terénní vozy natřené kamuflážními barvami, takže připomínaly armádní vozidla.

Při akci bylo několik vzbouřenců zabito a zajato. Počty se podle různých zdrojů liší. Na armádních záběrech je vidět několik zajatců se zavázanýma očima, tři bílé pick-upy Nissan a kamuflovaná Toyota Land Cruiser.

Ve čtvrtek také podnikla americká letadla nálet na sever Iráku, při kterém zabila jednoho vzbouřence, jenž se snažil u silnice nastražit bombu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám