Hlavní obsah

Ve Varšavě demonstrovalo osm tisíc zdravotníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Asi 8000 polských lékařů a zdravotních sester ve středu demonstrovalo ve Varšavě. Stěžovali si na nízké mzdy v resortu a požadovali jejich okamžité zvýšení o třicet procent a zvýšení výdajů na zdravotnictví ze čtyř procent HDP na šest procent. "Dvě stě euro (5600 korun) měsíčně je náš skutečný plat," stálo na jednom z transparentů. "Dnes jde o naši důstojnost," tvrdil předseda Hlavní lékařské rady Konstanty Radziwill.

Článek

Centrem polské metropole prošel kolem parlamentu až k úřadu předsedy vlády asi dvoukilometrový zástup demonstrantů. Do Varšavy se sjeli zdravotníci z různých koutů Polska. "Tentokrát nám musejí zvýšit mzdy, jinak zůstaneme v ulicích a nevrátíme se do práce," poznamenala zdravotní sestra Anna Ratajczyková. V nemocnici pracuje 27 let a nyní prý dostává měsíčně 955 zlotých čistého (asi 7200 korun). "Před volbami slibovali. Uplynulo několik měsíců a nic se neděje. Tak to přeci nejde," rozhořčoval se muž stojící opodál. Jako ortoped s druhou atestací a šestnáctiletou praxí si vydělá měsíčně 1053 zlotých čistého.

K davu promluvil premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Situaci v sektoru označil "obtížnou, ale ne dramatickou". Lékařům vzkázal: "Nedivím se, že demonstrujete, protože situace ve zdravotnictví je opravdu těžká." Vláda ale podle něj na okamžité zvýšení mezd nemá peníze. Slíbil, že platy zdravotníků by se mohly o něco zvednout snad už na podzim.

Spolu s ním vystoupil ministr zdravotnictví, respektovaný kardiolog Zbigniew Religa, jehož demisi premiér odmítl přijmout. Sdělil zdravotníkům, že otázka jejich mezd projedná vláda do dvou týdnů. Podle ministryně financí Zyty Gilowské "peníze jsou".

Zdravotníci slibům nevěří

"Slyšeli jsme tolik slibů a lží, že uvěřím, až budu mít peníze v kapse, uvedla sestra Zofia Olszewská a dodala: "Pracuji 27 let dnem i noci většinou ve stresu na operačním sále a vydělám si 1099 zlotých měsíčně. Noční směny se podepsaly na mém zdraví."

Demonstrující nesli vlajky odborového svazu Solidarita a transparenty s nápisy "Politici, zkuste léčit sami" nebo "Požadujeme rovné podmínky pro všechny". Lidé byli často oblečeni do bílých plášťů a zdravotnických uniforem, sestry měly na hlavě bílé čepce a skandovali: "Chceme pracovat, ne emigrovat!"

Podle statistických údajů činí průměrná hrubá mzda polských pracovníků ve zdravotnictví 1600 zlotých. Průměrný plat v Polsku je přitom asi o třetinu vyšší. Polští lékaři vydělávají asi 1650 a zdravotní sestry 1300 zlotých hrubého měsíčně.

Reklama

Související články

Slovenští a polští zdravotníci stávkují

Většina polských lékařů a zdravotních sester v pátek stávkuje. Přijímají jen akutní případy, plánované zákroky byly přeloženy na jiné termíny. Na Slovensku...

Výběr článků

Načítám