Hlavní obsah

Kožený si z billboardů se svým jménem nic nedělá

NASSAU

Z volebních billboardů se svým jménem si Viktor Kožený nic nedělá. A rovnou daň, kterou na jednom z nich česká sociální demokracie v parodii na program opoziční ODS zmiňuje, nepovažuje za špatnou myšlenku.

Článek

"ČSSD mi dělá zadarmo reklamu, pomáhá mi tak držet se v české politice," prohlásil Kožený v bahamské věznici, kde už osm měsíců čeká na verdikt, zda bude vydán do Spojených států.

Billboardová kampaň podle bývalého českého občana, nyní irského finančníka dokazuje, že jeho stíhání v České republice má politický motiv. Dlouhodobě prohlašuje, že jeho obvinění z machinací se škodou 13,6 miliardy korun přišlo na objednávku sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana, který o něm údajně hovořil ještě před tím, než policie s vyšetřováním začala.

Kožený tvrdí, že všichni akcionáři harvardských fondů, nynějšího Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci, kteří požádali o výplatu podílu v době jeho působení ve společnosti, své peníze dostali. Od poloviny 90. let ale žádné postavení v holdingu nezastává a nemůže tedy nést odpovědnost za to, že zbývající akcionáři na výplatu stále čekají.

Žádosti o vydání z Baham do České republiky se kvůli údajné politizaci případu příliš neobává, i když připouští, že se jí mohou bahamské úřady a soudy zabývat. Nyní se ovšem soustředí na současný proces o vydání do USA, který v bahamském hlavním městě Nassau trvá už přes čtvrt roku.

Kožený je přesvědčen nejen o tom, že ho Bahamy nemohou ke stíhání do USA za údajnou korupci v Ázerbájdžánu vydat, ale že protikorupční zákon, na jehož základě je ve Spojených státech obžalován, neporušil, protože se na něho v té době nevztahoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám