Hlavní obsah

Tony Blair odejde z funkce asi příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair odejde z čela vlády s největší pravděpodobností v druhé polovině roku 2007. S odvoláním na nejmenované místní politiky a analýzy pondělních Blairových výroků to uvedly velké britské deníky. Spekulují, že funkci opustí v půlce příštího roku po deseti letech v premiérském křesle.

Článek

"Mnozí poslanci se domnívají, že Blair opustí post premiéra příští rok. Toto přesvědčení je neoficiálně šířeno informacemi některých osob z (premiérova úřadu) v Downing Street," napsal The Guardian.

Britský premiér Tony Blair nedodrží svůj volební slib a svůj třetí mandát už nedokončí ve funkci premiéra. V pondělí oznámil, že opustí vládu dostatečně brzy, aby dal svému nástupci čas se zapracovat a připravit na parlamentní volby. [celá zpráva] Labourističtí poslanci žádali v noci na úterý přesný termín odchodu, to však Blair odmítl.  Jeden z přítomných politiků na tiskové konferenci usoudil, že Blair oznámí odchod na sjezdu labouristů na podzim 2007, uvedl Daily Telegraph.

Poslanci přitom Blairovi vyjádřili velkou podporu. Někteří ovšem poznamenali, že by tomu tak nebylo, kdyby předtím neoznámil, že předá funkci do rukou ministra financí Gordona Browna.

Blair oznámil předčasný odchod poté, co labouristé utrpěli minulý týden jeho strana drtivou porážku ve místních volbách, když přišli o 250 křesel v místních radách a skončili s 26 procenty až třetí za vítěznými konzervativci a liberálními demokraty. Poté Blair razantně obměnil kabinet, ovšem jména nových ministrů jsou podrobována tvrdé kritice, což platí zejména o ministryni zahraničí Margaret Beckettové a novém ministru obrany Johnu Reidovi, jenž prostřídal už několik postů. [celá zpráva].

Podle průzkumu si polovina Britů přála Blairův předčasný odchod do konce letošního roku a jen 22 respondentů bylo pro to, aby zůstal ve funkci po celé volební období  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Blair odmítnul oznámit datum svého odchodu

Britský premiér Tony Blair v pondělí odmítl volání tisku a části vlastní Labouristické strany, aby oznámil den svého odchodu z funkce. Opakoval, že svůj úřad...

Výběr článků

Načítám