Hlavní obsah

Blair odmítnul oznámit datum svého odchodu

– LONDÝN

Britský premiér Tony Blair v pondělí odmítl volání tisku a části vlastní Labouristické strany, aby oznámil den svého odchodu z funkce. Opakoval, že svůj úřad předá nástupci dostatečně včas před příštími volbami, v nichž už nebude kandidovat. Za nejlepšího svého možného nástupce znovu označil ministra financí Gordona Browna.

Článek

Blair také výslovně popřel zprávy britského tisku, podle nichž minulý týden propustil Jacka Strawa z funkce ministra zahraničí kvůli vzájemným rozporům. Blair odmítl tvrzení, že by Strawa propustil po tlaku z Washingtonu nebo kvůli tomu, že Straw opakovaně vyloučil vojenskou invazi do Íránu. Zahraniční politika země se za nové ministryně Margaret Beckettové nezmění podle Blaira "ani o píď".

Ministerský předseda zdůraznil novou politickou agendu své vlády. Bude energicky pokračovat v reformách a politice, kvůli nimž ji voliči loni potřetí po sobě dosadili do funkce. Ty se týkají boje proti zločinnosti, reformy státního zdravotnictví, školství, ekonomické stability a rozvoje.

Premiér řekl, že věčné debaty o své budoucnosti považuje za škodlivé pro stranu i pro zemi. "Boss tady není Labouristická strana, ale voliči. A pokud se budeme starat o moji práci a ne o jejich práci, tak je ztratíme," varoval rebely ve vlastní straně.

Připomněl, že už jeho oznámení, že hodlá v tomto volebním období skončit, je bezprecedentní. Pokud by veřejně určil i den, paralyzovalo by to vládu. Kromě toho pro ty, kteří ho chtějí odstranit z funkce, by to neznamenalo nic, jen by přenesli debatu na novou úroveň.

Volání po tom, aby Blair oznámil brzký termín odchodu zesílilo po místních volbách v Anglii, kde strana utrpěla porážku. [celá zpráva]

I když z pohledu médií tlak sílí, mezi labouristickými poslanci zatím nenalezl valnou podporu dopis, který by k tomu premiéra výslovně vyzval. Podle stanov Labouristické strany stačí 71 podpisů k tomu, aby si poslanci vynutili volby vedení, takže se zdá, že rebelové nenalezli mezi 356 poslanci vlastní strany ani takovouto podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám