Hlavní obsah

Soud o vydání Koženého odročen pro nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Známý "pirát z Prahy" Viktor Kožený zatím Bahamy neopustí. Soudkyně Carolitta Bethelová měla v pátek v bahamském hlavním města Nassau rozhodnout, zda ho vydá do USA, kde je obžalován z korupce a dalších trestných činů. Kvůli údajnému onemocnění se ale nic nerozhodlo.

Článek

Česká žádost o Koženého došla do země dříve, ale Bahamy teď  projednávají americkou žádost. Ministr spravedlnosti Pavel Němec přitom v dubnu řekl, že Bahamské úřady se rozhodly dát přednost české žádosti o vydání finančníka Viktora Koženého před americkou.

Kožený je právě sedm měsíců v bahamské vazbě, kam byl umístěn loni 5. října na základě americké žádosti. Podle nassauských novinářů není známo, že by trpěl vážnějšími zdravotními problémy. Jednání by mělo být odročeno na pondělí, ale tuto informaci od policejních zdrojů zatím justiční orgány nepotvrdily.

Bývalý český občan, nyní irský finančník Viktor Kožený, který vstoupil do velkého finančního světa na počátku 90. let při československé kuponové privatizaci, je v USA obžalován z korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu, z praní špinavých peněz a ze spiknutí. K úplatkům měl použít údajně prostředky amerických investorů, což je v USA protizákonné. ˇ

Ve Spojených státech mu hrozí trest mnoha desítek let vězení. O vydání svého někdejšího občana usiluje také Česká republika, kdy je jako zakladatel a bývalý prezident harvardských investičních fondů stíhán pro podíl na zpronevěře 13,6 miliardy korun. Česká extradiční žádost dorazila do Nassau bezmála před rokem, ale i když americká přišla později, bahamské soudy se jí dosud nezabývají. Prokurátor Francis Cumberbatch řekl, že zatím od bahamského ministra zahraničí nedostal pokyn k jejímu předložení soudu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Kožený: Bahamy upřednostní ČR před USA

Bahamské úřady se rozhodly dát přednost české žádosti o vydání finančníka Viktora Koženého před americkou. Byla jim totiž doručena dřív. V pondělí to řekl...

Výběr článků

Načítám