Hlavní obsah

Mírovou smlouvu o súdánském Dárfúru odmítla část rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABUJA

Jednání o mírové dohodě v Dárfúru v noci na pátek selhala. Nepomohl ani odklad podpisu o 48 hodin, další jednání a příjezd vyjednavačů z USA a Velké Británie. Dvě skupiny rebelů i upravený návrh rovnou odmítly, třetí skupina ze Súdánské osvobozenecké armády (SLA) v pátek po odkladu souhlasila s tím, že navzdory výhradám podepíše s vládou v Chartúmu mírovou dohodu. V oblasti přitom kvůli bojům panuje humanitární katastrofa.

Článek

Upravený návrh mírové dohody o Dárfúru, který ve středu předložili vyjednávači z Africké unie (AU) společně s britskými a americkými činiteli v nigerijské Abuji, podle povstalců nesplňuje jejich požadavek na autonomii Dárfúru a na množství peněz proudících ze státní kasy do regionu. Súdánská vláda přitom dříve uvedla, že je připravena na návrh přistoupit. Vyjednavači doufají, že největší Súdánské hnutí za svobodu (SLM) ze SLA přesvědčí i zbylé dvě skupiny.

Podle mezinárodních vyjednavačů z USA, Velké Británie a Libye návrh dával největší naději na mír v oblasti. Plyne z něj, že by byly odzbrojeny vládou podporované muslimské milice Džandžauí, které jsou odpovědné za útoky proti černošským obyvatelům, křesťanského a animistického vyznání. Bojovníci rebelů by byl integrováni do armády a do Dárfúru by šlo jednorázově 300 miliónů dolarů a každoročně dalších dvě stě miliónů.

Rebelové žádají posty ve vládě

Základní změny dokumentu požaduje především nejmenší skupina vzbouřenců Hnutí za spravedlnost a rovnost (JEM) Jeho zástupce Ahmed Tugod požaduje post viceprezidenta ve vládě a pro Dárfúr větší podíl národního důchodu. "Rozhodli jsme se dokument nepodepsat, dokud nebudou provedeny změny," sdělil.

Súdánské hnutí za svobodu (SLM) je rozděleno, jedna frakce jej odmítá podepsat, dokud nebude dále propracován, ale druhá se chce sejít s vyjednavači v pátek.

Hlad a boje v Dárfúru na západě Súdánu si od roku 2003 [celá zpráva] vyžádaly 180 000 obětí na životech. Ze svých domovů byly vyhnány dva milióny obyvatel. Rozhovory se vedou bez výsledků už dva roky. O Súdánu jednala i Rada bezpečnosti OSN a pohrozila mu předloni případným uvelením sankcí, jestli váda nepřestane podporovat arabské milice. [celá zpráva] Súdán se nakonec tlaku podřídil, i když měl velké výhrady.

Reklama

Související témata:

Související články

V Súdánu je bez domova milión lidí

Šestiletá Fatima umírá hlady. Dosyta se nenajedla dlouhé měsíce. Nepila desítky hodin. Stejný osud čeká na desetitisíce malých Súdánců. Jejich rodiny z domova...

Výběr článků

Načítám