Hlavní obsah

Víme, kde je Zarkáví, a dostaneme ho, tvrdí USA

ČTK, Novinky, Ireland On Line
BAGDÁD

Američané ve čtvrtek oznámili, že už byli velmi blízko dopadení Abú Musy Zarkávího, který velí al-Kajdá v Iráku. Objevili totiž nové dokumenty a nesestříhané video, které bylo v definitivní verzi odvysíláno minulý týden. Podle mluvčího americké armády Ricka Lynche, je jen otázkou času, kdy bude dopaden.

Článek

"Věříme, že je to jen otázka času, kdy bude Zarkáví dopaden. Už to není zda, ale kdy," uvedl Rick Lynch s tím, že terorista jordánského původu se pohybuje poblíž hlavního města. "Je připraven stáhnout své lidi z okolí Bagdádu do samotného města, aby v něm naplno zahájil operace. Věříme proto, že se zřejmě pohybuje poblíž těchto míst. Zarkáví se zaměřuje na Bagdád a my se zaměřujeme na Zarkávího," sdělil Lynch.

Podle něj se nyní terorista soustředí na Bagdád, aby zabránil sestavení vlády národní jednoty. "Zarkáví je člověk, který by nejvíce ztratil sestavením vlády národní jednoty," uvedl Lynch s tím, že se míní zaměřit na šíitskou většinu a rozdmýchat tak sektářský konflikt mezi šíity a sunnity. "Řekl, že šíitská populace v Bagdádu je jeho primárním cílem," uvedl mluvčí Lynch.

Zarkáví nosí americké boty

Mluvčí také ukázal novinářům dosud neznámé záběry, které zachycují Zarkávího v černé uniformě a v amerických běžeckých botách New Balance, jak u svého bílého pick-upu zápolí s automatickou puškou, z níž střílí.

Na záběru je i jeden z jeho pobočníků, který si spálil ruce o horkou hlaveň. Každý záběr ale měl jen pár sekund. Lynch neuvedl, kolik materiálu se jim podařilo zabavit. Získán byl při raziích v Jusúfiji ležící asi 20 kilometrů jihozápadně od Bagdádu. 

Američané likvidují špičky sítě

Lynch také oznámil, že od dubna bylo v Iráku zabito 31 zahraničních bojovníků ze skupiny, která provedla na 90 procent sebevražedných atentátů v zemi. Mluvčí prohlásil, že zásah amerických jednotek dramaticky snížil počet sebevražedných útoků. Zatímco v minulosti jich bylo v Iráku  každý měsíc spácháno 75, teď je jich míň než 25.

Od ledna také bylo zabito nebo zajato 161 "vysoce postavených" příslušníků al-Kajdá. Osm z nich byli Zarkávího blízcí spolupracovníci a 57 oblastní velitelé. To značně podkopalo schopnost sítě operovat. "Bojovníky i peníze mu pomáhá získávat Sýrie," řekl ještě Lynch.

Reklama

Související články

Terorista Zarkáví dostal už druhý trest smrti

Vůdce irácké odbočky teroristické skupiny al-Kajdá abú Músa Zarkáví byl v neděli jordánským soudem v nepřítomnosti odsouzen již k druhému trestu smrti. Podle...

Výběr článků

Načítám