Hlavní obsah

Záchranáři hledají další mrtvé z arménského Airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOČI

Na místě středeční havárie arménského letadla Airbus A-320 u černomořského letoviska Soči pokračuje hledání zbytků stroje i ostatků 113 obětí. Podle ranních údajů ruských agentur bylo už v moři nalezeno 48 mrtvých, 20 z nich bylo identifikováno a začalo jejich předávání pozůstalým.

Článek

Vyšetřovatelé hovoří o dvou hlavních možných příčinách největšího leteckého neštěstí v historii Arménie [celá zpráva] - o chybě pilotů a velmi špatných povětrnostních podmínkách.

Příbuzní obětí, mezi nimiž je naprostá většina Arménů, obviňují z katastrofy pracovníky řízení letového provozu letiště. Ti nočnímu letu z Jerevanu povolili přistání i přes velmi špatné povětrnostní podmínky, déšť a silný vítr.

Ve čtvrtek večer by podle místních ruských vyšetřovatelů z Krasnodarského kraje měla být hotová analýza záznamů rozhovorů mezi piloty a řídící věží letiště Adler u Soči. Případem se už začala zabývat i ruská generální prokuratura.

Francouzi pomáhají najít černé skříňky

Ruský ministr dopravy Igor Levitin oznámil, že do přístavu v Soči dorazila skupina francouzských odborníků vyslaných výrobcem letadla, evropským konsorciem Airbus. Přivezli elektronické zařízení, které by mělo pomoct najít na mořském dně zatím neobjevené černé skříňky se záznamem posledních minut letu.

Na letišti v Soči vyčlenili místo, kam jsou převáženy trosky letadla. "Po jejich shromáždění je prozkoumají experti a teprve pak bude možné hovořit o důvodech zničení stroje," řekl novinářům náměstek ruského ministra pro mimořádné situace Gennadij Korotkich.

Zbytky letadla a těla obětí hledá na 700 lidí s pětadvaceti loďmi. Ráno se zlepšilo počasí a do akce se zapojily i vrtulníky. Kromě záchranářů a techniků pracujících s podmořskými roboty jsou na místě i psychologové, kteří se snaží uklidnit zdrcené příbuzné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám