Hlavní obsah

Příbuzní obětí atentátů z 11. září jsou s doživotím pro Moussaouiho spokojeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIA

Se smíšenými reakcemi přijali ve středu rodinní příslušníci obětí teroristických útoků z 11. září 2001 rozsudek nad Zacariasem Moussaouim. Porota federálního soudu v Alexandrii ve státě Virginie neodsoudila Moussaouiho k trestu smrti, jak mnozí čekali, ale "jen" k doživotnímu vězení.

Článek

Moussaoui bezprostředně po oznámení verdiktu [celá zpráva] reagoval výkřikem: "Ameriko, prohrála jsi, já jsem vyhrál."

Někteří příbuzní obětí rozhodnutí přivítali jako zadostiučinění a vítězství spravedlnosti, zejména proto, že byl konečně odsouzen první ze spiklenců. Například Abaraham Scott, jehož manželka Janice zahynula v budově Pentagonu, řekl: "Manželce můžu konečně říct - miláčku, aspoň jeden z pachatelů byl potrestán."

Rosemary Dillardová, jejíž manžel Eddie rovněž zahynul v Pentagonu jen několik kilometrů od místa konání procesu, konstatovala, že americký justiční systém funguje. "Ukazuje to světu, že nedovolíme teroristům, aby přicházeli do naší země a mohli zase odejít," řekla.

Carie LeMacková, jejíž matka zahynula v budově Světového obchodního střediska v New Yorku, prohlásila, že matka nebyla stoupenkyní trestu smrti a byla by ráda, že Moussaoui byl odsouzen k doživotnímu žaláři. "Tenhle muž by nikdy nebyl schopen zosnovat útoky z 11. září, byl to jen stoupenec al-Kajdá a zaslouží si hnít ve vězení," řekla LeMacková.

Moussaouiho od smrti zachránila nejednotnost porotců

Jiní rodinní příslušníci obětí teroristických útoků však vyjadřovali nespokojenost. Například Al Santora, jehož syn Christopher zemřel jako jeden z hasičů v newyorských "dvojčatech", poukázal na vystupování Moussaouiho před soudem. "Prohlásil, že by chtěl zabít co nejvíce Američanů. Nejjednodušší věc by byla rychle ho popravit," řekl Santora.

Americký prezident George Bush, jehož vláda otevřeně vyzvala k vynesení trestu smrti, prohlásil, že "verdikt znamená konec tohoto případu, ale nikoli konec práva proti teroru".

Mluvčí federálního soudu Edward Adams uvedl, že porotci nebyli jednotní v požadavku trestu smrti, a proto souzený nemohl dostat žalobcem požadovaný nejvyšší trest. Konstatoval, že porotci nedospěli jednomyslně k závěru, že Moussaouiho činnost vedla bezprostředně ke smrti obětí teroristických útoků, což byl předpoklad pro vynesení trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám