Hlavní obsah

Polsko vyostřilo spor s Německem kvůli plynovodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polské útoky proti stavbě rusko-německého plynovodu po dně Baltského moře nabírají na síle. Ministr obrany Radek Sikorski projekt přirovnal k paktu Ribbentrop-Molotov, který za druhé světové války rozdělil zóny vlivu mezi Německem a Sovětským svazem. Polští politici opakují, že se budou snažit stavbě potrubí zabránit.

Článek

"Polsko je zvlášť citlivé na dohody ve smyslu o nás bez nás," uvedl ministr Sikorski na víkendovém americko-evropském summitu v Bruselu věnovaném otázkám energetiky. " To byla tradice paktu Ribbentrop-Molotov. To bylo 20. století. Nechceme, aby se to opakovalo," poznamenal.

Podle polského ministra má plynovod strategický význam, protože umožní odříznout od dodávek ruského plynu Polsko nebo Bělorusko, aniž by se to projevilo na dodávkách do Německa a dalších západoevropských zemí.

Sikorski kritizoval i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Polská vláda ji prý žádala, aby Němci upustili od projektu. "Prosili jsme. Odmítla," uvedl.

Rusko se prý Polsku mstí

Severoevropský plynovod přes Baltské moře by mělo postavit konsorcium North European Gas Pipeline, které tvoří ruská státní firmy Gazprom a německé koncerny E.On a BASF. Do provozu by měl být uveden v roce 2010. Polští politici od počátku proti stavbě plynovodu protestují.

Původně totiž mělo potrubí vést přes jejich území. To by mimo jiné Polsku zaručilo poplatky za transport plynu dál do západní Evropy. Ministr Sikorski tvrdí, že stavba plynovodu po dně moře bude o šest miliard dolarů dražší než po souši. Poláci také tvrdí, že se Moskva stavbou plynovodu po dně Baltského moře Varšavě mstí za podporu revolucí na Ukrajině a v Gruzii.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko staví obří ropovod pod Baltským mořem

Plynárenská společnost Gazprom začala pod hladinou Baltského moře stavět plynovod, který povede přímo do Německa. Vyhne se tak tranzitním zemím. Stavba vyjde...

Merkelová jednala s Putinem o plynovodu

Vztahy Moskvy a Berlína by měly být v budoucnu širší a intenzivnější. Po pondělním jednání v Kremlu se na tom shodli ruský prezident Vladimir Putin a nová...

Výběr článků

Načítám