Hlavní obsah

Z rozmaru ohrožovali dva mladíci Bratislavu rtutí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská policie zadržela dva mladíky ve věku 19 a 20 let, kteří v průběhu dubna opakovaně rozlévali rtuť v různých částech slovenského hlavního města. Oběma hrozí až rok vězení za trestní čin všeobecného ohrožení.

Článek

Mladíci rozlévali rtuť především na různých místech největšího bratislavského sídliště Petržalka. Podle policejní mluvčí Aleny Toševové se oba delikventi pokušeli o rozpustilou zábavu. Daniela Š. (20 let) zadržela policie doma. Mladík se postupně přiznal, že rtuť rozléval v blízkosti svého bydliště. "Tuto podivnou zábavu si našel údajně proto, aby mohl pozorovat zásah hasičů," uvedla televize Markíza.

Rodiče v první chvíli nechtěli věřit, že jejich syn spáchal něco takového. Rovněž 19letého Filipa N. zadržela policie doma. "Přišlo několik mužů. Řekli, že jsou z kriminálky a vzali chlapce pryč. Nevěřím, že to můj syn udělal. Kde by vůbec vzal rtuť," nechápavě kroutila hlavou Filipova matka. Filip se však na policii přiznal. Mladíci při této pochybné zábavě použili až třičtvrtě kilogramů rtutě.

Mladíci rozlili rtuť několikrát také na školním hřišti. Rtuť patří mezi těžké kovy. Je toxická a má schopnost se lidském organismu kumulovat, čímž může dojít k poškození mozku, nervů nebo ledvin. Rtuť je zvlášť nebezpečná pro dětský organismus. ¨

Poprvé se rtuť objevila 7. dubna na dětském hřišti na Nobelově náměstí v Petržalce. 22. dubna se tato látka objevila dokonce dva krát na různým místech největšího bratislavského sídliště. Další dva případy se vyskytly 24. dubna a naposledy objevili obyvatelé rtuť 26. dubna. Hasiči museli ve všech případech posypat rtuť mletou sírou a vzniklou směs následně odstranili speciálním vysavačem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám