Hlavní obsah

Americký senátor navrhuje rozdělit Irák

– NEW YORK

Irák by podle amerických zdrojů měl být rozdělen do tří autonomních oblastí, na část kurdskou, sunnitskou a šíitskou, a centrální vláda v Bagdádu by měla mít jen omezenou pravomoc. Napsal to v neděli list The New York Times.

Článek

V článku, který otiskl list The New York Times, napsal předseda zahraničního výboru amerického Senátu Joseph Biden, že Irák by se měl rozdělit na tři autonomní části. Podle něj se kvůli rivalitě iráckých etnických skupin nezdařil záměr prezidenta George Bushe vybudovat silnou centrální vládu v Bagdádu. "Je stále jasnější, že prezident Bush nemá strategii, která by umožnila vítězství v Iráku. Snaží se jenom zabránit porážce a pak problém převést na svého nástupce," napsal Biden.

Plán na zřízení autonomních oblastí prý bude přijatelný i pro irácké sunnity, kteří si nepřejí, aby jim vládla centrální vláda, v níž budou mít většinu šíité.

Iráčtí Kurdové, sunnité a šíité mají mít podle Bidena vlastní zákony, vlastní vládu a mají rozhodovat o bezpečnosti svých regionů. Centrální vláda by měla chránit mezinárodní hranici, řídit zahraniční politiku a rozdělování příjmů z ropy.

Irácká ústava umožňuje vznik autonomních oblastí, avšak právě kvůli tomuto článku ji sunnité v minulosti odmítali schválit a vymohli si, že tato otázka bude znovu projednávána. Sunnité žijí na rozdíl od šíitů a Kurdů v částech Iráku, v nichž nejsou významná naleziště ropy. Biden navrhl, aby byla sunnitům ústavou zaručena pětina ze státních ropných příjmů, což odpovídá jejich početnímu zastoupení ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám