Hlavní obsah

Chirac žádá o pomoc pro Palestinu

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac po setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem vyzval v pátek Světovou banku, aby vyplácela palestinské úředníky navzdory vítězství radikálního Hamásu ve volbách. Hamás je v řadě zemí považován za teroristickou organizaci, a proto Palestina nedostává peníze.

Článek

Evropská unie i Spojené státy přerušily pomoc Palestině a neobnoví ji, dokud se Hamás nevzdá násilí a neuzná Izrael. Přes 100 000 lidí v Palestině nedostává své mzdy.

Chirac navrhl proto Světové bance, aby platila úředníky přímo a obešla tak Hamás. Francouzský prezident také vyzval, aby pokračovala humanitární pomoc Palestině. Zdůvodňoval to potřebou lidskosti i politickými důvody. Varoval, že jinak budou Palestinci čelit katastrofě. Zejména humanitární pomoc a platy jsou podle něj citlivou otázkou, která by měla být řešena. Téma míní předložit toto téma na jednání Evropské unie, USA, Spojených národů a Ruska o míru na Blízkém východu, který se uskuteční 9. května.

Palestinský premiér Ismaíl Haníja už počátkem měsíce oznámil, že samospráva nemá žádné peníze.

Chirac se ale také obrátil na Hamás, aby splnil požadavky mezinárodního společenství: "Je to základní a nutná podmínka pro ustanovení normálních vztahů s (palestinskou) vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám