Hlavní obsah

Juščenko chce do Černobylu nalákat turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV/MINSK

Pro rozvoj turistiky v oblasti jaderné elektrárny v Černobylu, kde před dvaceti lety nastal tragický výbuch jaderného reaktoru, se vyslovil ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Uvedl to v rozhovoru, který ve středu večer odvysílala ukrajinská televize.

Článek

"Jsem přesvědčen o tom, že je to nutné," prohlásil Juščenko. Návštěva místa, kde se odehrála největší katastrofa jaderné elektrárny v dějinách lidstva, by podle něj mohla přispět k tomu, aby si lidé uvědomili i rizika jaderné energie.

Podle Juščenka by o havarovaný reaktor a okolí elektrárny mohly mít zájem milióny lidí. Několik ukrajinských cestovních kanceláří již v minulých letech uspořádalo zájezdy do této oblasti. Ukrajinská média tvrdí, že zájem projevili zejména zahraničí turisté.

Okolí Černobylu je i dvacet let po katastrofě, která si vyžádala tisíce lidských životů, nadále zdevastované a opuštěné. Třicetikilometrová zóna kolem elektrárny je uzavřena.

V Bělorusku demonstranti odmítají osidlování zasažených oblastí

V Bělorusku se protivládně laděné demonstrace připomínající katastrofu účastnilo v Minsku na deset tisíc lidí, i když v centru města se jich sešlo jen 500 a na Říjnové náměstí jim byl odepřen vstup. Lidé se pak vydali k Akademii věd, vzdálené asi dva kilometry. Běloruská opozice odmítá tvrzení vlády, že následky černobylské havárie jsou náležitě odstraňovány, i programy opětovného osidlování oblastí kontaminovaných spadem.

Úřady ovšem zakázaly, aby se akce účastnili opoziční předáci. Aljaksandr Milinkevič, který byl Lukašenkovým protikandidátem v prezidentských volbách, byl pozván ve středu na prokuraturu, kde ho variovali, aby se neukazoval na zahájení večerního shromáždění u příležitosti černobylské tragédie, při níž bylo zamořeno radioaktivním spadem i běloruské území. Opoziční vůdce ale příkazu neuposlechl.

Milinkevič, který promluvil ke shromážděným u hlavního vchodu do akademie, prohlásil, že hodlá zahájit proces s cílem dosáhnout Lukašenkova sesazení. Vyzval také k uspořádání dalšího shromáždění 1. května. Uzavření označil za projev strachu režimu: "Pokud se nás úřady bojí, je to v pořádku. Ale bojí-li se mluvit s lidmi, je to tragédie."

Anketa

Chtěli byste si udělat výlet do Černobylu?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1534 čtenářů.

Reklama

Související články

Modlitba za Černobyl

Až do 6. května je možné shlédnout výstavu s názvem Modlitba za Černobyl v Ambitu kláštera Řádu františkánů na Jungmannově náměstí 18. Dne 26. dubna 2006...

Černobyl zabíjí i po dvaceti letech

Dvacet let uplyne v noci z úterý na středu od největší jaderné katastrofy. Třiaosmdesát minut po půlnoci 26. dubna 1986 vybuchl reaktor čtvrtého bloku sovětské...

Výběr článků

Načítám