Hlavní obsah

Klaus varoval před proměnou EU v sociální superstát

– CHICAGO

Český prezident Václav Klaus ve středu přednášel studentům a pedagogům fakulty pro postgraduální ekonomická studia Chicagské univerzity. Varoval před tím, že se Evropská unie stává sociálním superstátem a kritizoval Spojené státy, že neberou v úvahu proměny EU.

Článek

"Obávám se, že Američané nevidí zrychlující se pohyb k sociálně demokratickému - více sociálnímu než demokratickému - evropskému superstátu. Nevidí unijní ochranářství, právní a regulační břemena pro podnikání, iracionální konkurenční politiku, krizi důchodové a zdravotní péče či náklady na jednotnou měnu," řekl svým posluchačům český prezident.

Američané se podle Klause mylně domnívají, že hlavním problémem Evropy je nedostatek míru a že jednotná Evropa je cestou k jeho dosažení. "Boj za mír, když válka nehrozí, je ovšem špatnou omluvou pro budování institucí směřujících k potlačování svobody, demokracie a demokratické odpovědnosti, nemluvě o ekonomické výkonnosti," řekl Klaus. Názor, že evropské sjednocení omezí protiamerické projevy v Evropě, nesdílí.

Vstup České republiky do Evropské unie před dvěma lety označil za "nevyhnutelný krok bez alternativy", který ovšem omezil svobodu, demokracii a suverenitu a přinesl více regulace i státních zásahů.

Klaus obhajoval rychlou transformaci

Prezident hovořil také o transformaci české společnosti po pádu komunismu, která, jak uvedl, nepřišla zvnějšku, ale umožnilo ji vlastní domácí úsilí, vlastní rázná politická aktivita a elementární politická podpora milionů Čechů, kteří se chtěli zbavit minulosti. "Tato vzácná jednota v celé zemi byla neobyčejně důležitá," prohlásil. Lidé byli ovšem spojeni "proti něčemu" a ne "pro něco", dodal. "K mé velké lítosti nebyl pro většinu občanů alternativou ke komunismu kapitalismus 'chicagského stylu', ale hledaly se a prosazovaly utopistické třetí cesty."

Obhajoval i rychlost ekonomických reforem s tím, že protože euforie po pádu komunismu neposkytovala neomezený čas k nepopulárním a často bolestivým opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám