Hlavní obsah

Humanitární katastrofa v súdánském Dárfúru se prohloubila

NEW YORK

Vlna násilí v súdánském Dárfúru vyhnala v posledních několika měsících ze svých domovů na dvě stě tisíc lidí. Informoval o tom ve středu dětský fond OSN UNICEF. Podle mluvčího fondu střety mezi provládními silami a muslimskými bojůvkami na jedné straně a černošským animistickými a křesťanskými vzbouřenci na straně druhé vyhnaly z domovů celkem dva milióny lidí.

Článek

Jen v posledních třech měsících přibylo v Dárfúru 200 000 vyhnaných lidí, uvedl vysoký komisař OSN a dodal, že kdekoli jinde na světě by to byla zpráva na titulní stránky novin. Humanitární katastrofa v Dárfúru je podle něj jedna z nejhorších na světě za posledních několik let.

Podle UNICEF je situace varující, protože vzrůstá počet lidí, kteří trpí podvýživou. UNICEF totiž dostal podporu jen ve výši 15 miliónů dolarů a ne 89 miliónů, které požadoval. Nemá už peníze na nákup potravin.

Situaci zhoršuje, že v oblasti se střetávají nejen rebelové s vládními vojsky a jimi podporovanými muslimskými milicemi džandžauí, ale také mezi sebou bojují dvě hlavní skupiny vzbouřenců, kteří usilují o moc.

Súdánská vláda tvrdí, že humanitární katastrofa je záměrně zveličována. Kabinet popírá, že by podporoval milice džandžauí, které jsou viněné z útoků na černošské obyvatelsko, vraždění, znásilňování a loupení. Vláda v Chartúmu tvrdě reagovala na úterní varování, že Rada bezpečnosti může na zemi uvalit sankce, pokud nedojde k dohodě.

Vyjednavači Africké unie se pokoušejí dotlačit obě strany, aby do neděle podepsali příměří. Africká unie stanovila 30. duben jako termín, do kdy se musejí obě strany přijmout mírovou dohodu, která by znamenala rozdělní moci i zdrojů. Odmítají další odkládání řešení problému.

Reklama

Výběr článků

Načítám