Hlavní obsah

Slovenský bezpečnostní úřad napadli hackeři

DPA, Novinky, SME, SITA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Neznámí hackeři napadli minulý týden počítačový systém slovenského Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Informoval o tom ve středu list Sme. Podle ředitele NBÚ Ivana Goldschmidta nebyla dotčena tajná data související s NATO a s Evropskou unií. Ministr vnitra Martin Pado k útoku poznamenal: "Každopádně nás překvapil a zaskočil." Vláda se na středečním zasedání problémem nezabývala.

Foto: Novinky
Článek

Podle středečního vydání listu Sme hackeři zkopírovali na 36 000 emailů schraňovaných na serveru od půlky února. Útok hackerů "poškodil obraz NBU, ale důležitější je, že se nedostali  k tajným datům," uvedl Robert Kaliňák, který je šéfem parlamentní bezpečnostní  komise. Tajné materiály se nesmí posílat emailem, uvedl Goldschmidt a dodal, že hackeři způsobili především hospodářské škody. Od úterý se ruší všechny přístupové kódy a konta, ke kterým hackeři pronikli.

Hackeři se však dostali i k osobním datům, adresám a k číslům občanských průkazů zaměstnanců, stejně jako k fakturám. Nyní se prošetřuje, zda někteří ze zaměstnanců neporušili bezpečnostní nařízení a v emaliech neposílali citlivá data. Alarmující je podle slovenských odborníků na bezpečnost skutečnost, že první dny nikdo únik nebyl schopen zjistit.

Generální prokuratura už nařídila na základě článku Sme zahájit trestní stíhání. Případ budou šetřit specialisté na počítačovou kriminalitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám