Hlavní obsah

Nepálský král obnovil parlament, protesty končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMANDÚ

Mohutné protesty obyvatel Nepálu proti králi Gjánéndrovi byly navzdory krveprolití úspěšné. Neomezený vládce jedné z nejchudších zemí světa ustoupil, v pondělním televizním vystoupení nařídil znovuustavení parlamentu, který rozpustil v květnu 2002. Nepálská opozice v úterý oznámila, že ukončí skoro tři týdny trvající generální stávku a demonstrace.

Článek

Král dokonce vyjádřil politování nad smrtí obyvatel, kteří přišli o život při srážkách s policisty a vojáky, byť ozbrojené složky zasahovaly na jeho rozkaz. Protesty, kterých se účastnily stovky tisíc lidí trvaly celkem 19 dní a o život přišlo nejméně 14 lidí, další stovky Nepálců byly zraněny.

Sedm opozičních stran se už rozhodlo, že premiérem bude bývalý ministerský předseda Girija Prašad Koirala.

Rozhodnutí krále přivítali i maoističtí vzbouřenci. "Prvním úkolem perlamnetu bude svolat ústavodárné shromáždění a schválit rezoluci o jednáních s maoisty," řekl šéf maoistické strany Madhav Kumar Nepal.  

Král loni převzal moc do svých rukou, protože se mu zdálo, že vláda není schopná zvládnout maoistické rebely, jejichž útoky si vyžádaly na deset tisíc obětí.

Diplomaté přesvědčili krále

Monarcha se sice snažil návrat k parlamentní demokracii odvrátit i vyhlášením zákazu vycházení v metropoli Káthmándú, která se stala hlavním centrem protestů, ale ani to mu nepomohlo. Sedmihodinový zákaz platil i v pondělí , za pár hodin však bylo vše jinak. Nedlouho poté, co USA nařídily zaměstnancům velvyslanectví v Nepálu opustit zemi, Gjánéndra se sešel s několika diplomaty, kteří ho mohli přesvědčit k ústupkům.

Svojí roli ale zřejmě sehráli i zástupci opozičních stran, kteří na úterý svolali do centra Káthmándú největší protest v dějinách Nepálu. "Chystáme se na (úterní) manifestaci. Chodíme od domu k domu a informujeme občany o programu, aby byli připraveni," sdělil aktivista Nepálské kongresové strany Pradíp Dhakal. Vůbec poprvé měli v čele demonstrace stanout přímo opoziční vůdci. Zda se uskuteční alespoň symbolický pochod zatím není jasné.

Nad budoucností visí otazníky

Stejně tak není jasno jak bude vypadat další vývoj v zemi. Otázka visí zejména nad úlohou maoistických povstalců, kteří sice v minulosti uvrhli zemi do nejistoty a na vrub si připsali tisícovky mrtvých, ale během protestů se stali spojenci opozičních stran. K současnému vývoji se jejich zástupci zatím nevyjádřili, ale pozorovatelé očekávají, že oslabení pozice krále povede k začátku mírového procesu a maoisté by časem mohli zasednout dokonce v parlamentu.

Cesta ke smíru s maoisty ale nebude jednoduchá. Gjánéndra totiž v minulosti kabinet i poslance obvinil, že si nedokáží poradit právě s ozbrojenou vzpourou maoistických povstalců, která si za uplynulých deset let vyžádala přes 13.000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám