Hlavní obsah

Íránský prezident se nevzdá jaderného programu

– TEHERÁN/LONDÝN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pondělí obhajoval právo své země na jadernou technologii a její další rozvoj. Opět opakoval, že jaderný program je ryze mírový. Současně potvrdil, že rozhodnutí Íránu pokračovat v jaderném programu je nezvratitelné.

Článek

"Už jsme atomový stát, jsme schopní produkovat jaderné palivo pro jaderné elektrárny, ale my budeme používat naši jadernou technologii jen pro mírové účely," oznámil prezident na tiskové konferenci a dodal: "Nemáme žádné tajné projekty, vše je průhledné a monitorované kamerami Mezinárodní agentury pro atomovou energii."

"Nemůžeme akceptovat, že jsme členy mezinárodního společenství svázání všemi smlouvami, a přitom nemáme žádná práva, žádnou podporu ani žádnou pomoc," řekl prezident.

Opět se vyjádřil po bezjaderný Blízký východ, když požadoval, aby se svých arzenálů vzdali ti, kdož už je mají, čímž narážel na Izrael. Vyzval také Židy v Izraeli, aby se vrátili do států, odkud přišli a nechali zemi Palestincům: "Antisemitismus v Evropě vyhnal Židy ze zemí jejich původu, a oni pak okupovali zemi, která není jejich, ale Palestinců."

Prohlášení íránského prezidenta byla očekávaná, protože jim předcházela vystoupení ministra zahraničí a obrany.

Uvalení sankcí Rady bezpečnosti OSN proti Íránu kvůli jeho jadernému programu je podle prezidenta nepravděpodobné: "Myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by byli tak hloupí a udělali to."

Ministr obrany slíbil USA porážku

V neděli prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Hamid Réza Asefi, že rozhodnutí rozvíjet jaderný program a obohacovat uran je nezvratné.

"Říkat Íránu, my máme atomovou bombu, ale vy nemáte právo ani na civilní jadernou technologii, je logika, kterou odmítáme," řekl ministr zahraničí Mottaki v projevu, který byl adresován Radě bezpečnosti OSN. "Íránský národ bude stát za svým právem rozvíjet svou jadernou technologii v souladu se smlouvou o nešíření jaderných zbraní ," uvedl dále

Íránský ministr obrany Mostafá Mohammad Nadžár v pondělí pohrozil, že USA by v případě útoku na Írán utrpěly zdrcující porážku. V projevu u příležitosti 26. výročí neúspěšného pokusu armády USA o záchranu amerických rukojmích, kteří byli zadržováni na americkém velvyslanectví v Teheránu, řekl: "Pokud Američané zvolí vojenské řešení, bude je čekat ponižující porážka, horší než jejich nezdar v poušti u Tabbasu. "Hovořit o vojenském řešení a hrozit jím Íránu... odporuje Chartě OSN a dalším mezinárodním úmluvám," podotkl Nadžár.

Blair proti útoku na Írán

Britský ministerský předseda Tony Blair v pondělí sdělil, že vojenský zásah proti Íránu není na pořadu dne a podpořil opakované výroky svého ministra zahraničí, že vojenský konflikt je vyloučen. "Írán není Irák," řekl. S narážkou na amerického prezidenta George Bushe dodal: "Lidé to vědí jak tady, tak za vodou."

Premiér ale řekl, že Írán porušuje pravidla ohledně svého jaderného programu a podporuje terorismus. Proto je nutné proti němu postupovat rozhodně. Teherán nepřijal ani kompromisy navržené Moskvou, k níž má jako ke svému dlouholetému obchodnímu a technologickému partnerovi větší důvěru než k západním zemím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám