Hlavní obsah

Vatikán zvažuje, že povolí kondomy HIV pozitivním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Vatikán připravuje vyjádření ohledně užití kondomů u lidí nakažených virem HIV. Uvedl to kardinál Javier Lozano Barragen v pondělním vydání italského listu La Reppublica. Papež Benedikt XVI. požádal církevní hodnostáře o stanovisko k ožehavému tématu.

Článek

Kardinál Barragen sdělil listu: "Vatikán brzy vydá dokument o užití kondomů u lidí trpících smrtelnými nemocemi počínaje AIDS. Papež Benedikt XVI. nás požádal, abychom studovali použití kondomu lidmi, kteří trpí AIDS nebo mají infekční nemoci."

Sdělil, že jeho oddělení, které se stará o zdraví, studuje problematiku antikoncepce. Vatikán se ale k užívání kondomů zatím oficiálně nevyjádřil a není ani známo, kdy bude dokument zveřejněn. Vatikán dosud tvrdil, že nejlepší prevencí AIDS je sexuální abstinence.

Kardinálovo překvapivé vyjádření přišlo týden poté, co milánský arcibiskup Carlo Maria Martini řekl, že páry, v nichž je jeden člověk nakažen virem HIV a používají kondomy, se dopouštějí "menšího zla". Barragan pro list odmítl komentoval jeho vyjádření s tím, že "nechce předjímat studii".

Martini dokonce řekl, že ženy by měly mít možnost adoptovat zmrazená embrya a donosit je jako alternativu k tomu, aby zahynula v mrazících boxech na oplodňovacích klinikách. Vatikán se dosud stavěl nejen proti antikoncepci, ale také proti zmrazování embryí i asistované reprodukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám