Hlavní obsah

Grafologové: Husajn podepsal rozsudky smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

U soudu se Saddámem Husajnem byla v pondělí v Bagdádu diskutována zpráva grafologů, podle nichž bývalý irácký prezident skutečně podepsal rozsudky smrti nad Iráčany z Dudžajlu, kteří na něj spáchali v roce 1982 atentát.

Článek

Experti potvrdili předchozí zprávu grafologů a tím i pravost podpisů. Tu Saddám Husajn u soudu zpochybnil, přestože už dříve přiznal, že rozsudky na obyvateli Dudžajlu sám podepsal, protože to vyplývalo z jeho funkce.

Soud rovněž vyslechl záznam telefonického rozhovoru Husajna s bývalým viceprezidentem Táhá Jasínem Ramadánem o Dudžajlu z 80. let. Husajn doporučuje odškodnit majitele dudžajlských polí a sadů, které úřady nechaly v odvetě za atentát vypálit.  Ramadán hovoří o vystěhování "podezřelých" z Dudžajlu a blízkého Baládu a doporučuje vystěhované "nahradit", což podle agentury AP znamená, že se vláda rozhodla změnit šíitský charakter míst.

Tikrítí považuje dokumenty za padělky

Obhájci opět zpochybnili kvality expertů a jejich nezaujatost, protože jsou prý navázáni na ministerstvo vnitra. Výhrady měl také spoluobviněný nevlastní Husajnův bratr Barzán Tikrítí, který velel bezpečnostním silám.

"Kde berete ty dokumenty? Čí ruce jsou za tím? Padělání podpisů a dokumentů je stará věc. Mohu vám sem přivést někoho, kdo se vyzná v počítačích, a předvedu totéž tady před vámi," řekl Tikrítí. Trval na tom, že nikdo z obžalovaných přímou odpovědnost za smrt lidí z Dudžailu nenese: "My jsme je nezabili. K smrti je odsoudil soud. Je rozdíl mezi vraždou a předáním lidí k soudu. Nejsme vrazi. Jsme vlastenci, kteří sloužili své zemi a lidu."

Revoluční soud v době války s šíitským Íránem poslal na smrt 148 obyvatel Dudžajlu, kde byl na Husajna spáchán atentát. Po hodině a půl jednání předseda soudu řízení odročil na 15. května. Husajnovi i sedmi dalším obžalovaným hrozí trest smrti.

Nejméně patnáct obětí na životech si vyžádala v pondělí v Bagdádu vlna útoků za pomoci automobilů naložených výbušninami.

Reklama

Související témata:

Související články

Saddám Husajn bude souzen za genocidu Kurdů

Tribunál soudící bývalého iráckého prezidenta oznámil, že Saddáma Husajna a jeho šest nejbližších spolupracovníků obžaluje z genocidy kvůli akcím proti Kurdům...

Výběr článků

Načítám