Hlavní obsah

Polští homosexuálové si stěžují na státní šikanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Členové homosexuálních organizací chtějí i letos zorganizovat průvody polskými městy. Takzvané přehlídky rovnosti přitom v tradičně katolické zemi vyvolávají značné kontroverze. Pořadatelé pochodů se obávají toho, že úřady se budou podobně jako v minulosti snažit akcím zabránit.

Článek

"Blíží se komunální volby, politici se proto budou chtít zviditelnit. Nemohou nám však odepřít právo na shromažďování, které zaručuje ústava," říká Tomasz Baczkowski z Nadace Rovnost. Nadace organizuje týden kultury menšin ve Varšavě. Jeho součástí by měl být i průvod městem plánovaný na 10. června.

"Jakmile obdržíme oficiální ohlášení, pak věc prozkoumáme a zaujmeme k ní stanovisko," říká Miroslaw Kochalski z vedení varšavské radnice. Úředníci podle něj budou zjišťovat především to, aby průvod nenarušil bezpečnost ve městě.

Právě bezpečnost účastníků pochodu a Varšavanů byly oficiálním důvodem, kvůli kterým loni tehdejší primátor a současný prezident Lech Kaczyński průvod gayů a lesbiček městem zakázal. Demonstrace několika tisíc lidí se přesto konala. Policie ale musela zasáhnout proti skupině pravicových a katolických radikálů, kteří se snažili pochod zastavit.

Ve vztazích k homosexuálům je Polsko skanzen

Polští homosexuálové si kvůli loňskému zákazu pochodu Varšavou stěžují u Evropského soudu pro lidská práva. V žalobě poukazují na to, že v Polsku je podle nich porušována Listina základních práv a svobod. "Není respektována svoboda shromažďování, není možné se účinně odvolat proti rozhodnutí úřadů a existuje diskriminace kvůli sexuální orientaci," říká Maria Ejchartová z Helsinské nadace práv člověka, která organizátory pochodů zastupuje.

Gayové a lesby v Polsku často poukazují na to, že jsou kvůli sexuální orientaci šikanováni, propouštěni z práce a musejí se potýkat se "špatnými pohledy" ve svém okolí. "Polsko bývá vnímáno v tomto ohledu jako evropský skanzen. Cestovní kanceláře varují západní turisty před cestou do země nad Vislou, do země netolerance a homofobie," napsal polský list Metro.

Poláci patří k nejkonzervativnějším evropským národům. Z průzkumů veřejného mínění mimo jiné vyplývá, že žádnému jinému národu se tolik neprotiví svazky homosexuálů. Ke katolické víře se hlásí více než 90 procent našich severních sousedů a asi 43 procent Poláků chodí pravidelně každou neděli do kostela na mši.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel se pustil do Klause kvůli homosexuálům

Bývalý český prezident Václav Havel je rád, že Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila kontroverzní zákon o registrovaném partnerství...

Výběr článků

Načítám