Hlavní obsah

Tajné věznice CIA vyzradila agentka

Právo, Jiří Roškot

Za únik informací listu The Washington Post o existenci tajných věznic Ústřední zpravodajské služby (CIA) v zahraničí po teroristickém útoku z 11. září 2001, vyhodil ředitel této služby dlouholetou pracovnici Mary Mccarthyovou (61). Podle deníku WP pracovala v úřadu generálního inspektora CIA, jenž vyšetřoval případy mučení vězňů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Patřila k hrstce zasvěcených a kruh vyšetřování se kolem ní sevřel, když neprošla detektorem lži. Svůj čin prý doznala. Odhalení věznic, z nichž některé údajně byly i ve východní Evropě, způsobilo loni 2. listopadu celosvětový rozruch, který vedl k vyšetřování kauzy Evropským parlamentem a Radou Evropy. Redaktorka Dana Priestová získala za články letošní Pulitzerovou cenu.

Vyhazov z CIA za únik však není zcela obvyklý, poznamenal list WP a citoval informovaný zdroj, podle něhož "důsledky v tomto případě byly vážnější". V únoru si na to v Kongresu stěžoval šéf CIA Porter Goss. Rozruch kolem McCarthyové, která za prezidenta Clintona sloužila také v Radě pro národní bezpečnost (1996-2001), ukazuje, jak hluboce se odhalení CIA dotklo a tudíž, že existence tajných věznic není zdaleka fiktivní a že docela dobře mohly být i v některé evropské zemi.

Zatím není známo, zda bude McCarthyová i trestně stíhaná a jestli bude předvolána i novinářka Priestová. Případ vyplul v době, kdy v americké zpravodajské komunitě kvasí nelibost, že administrativa zneužila informace ke zdůvodnění války v Iráku.

Tyler Drumheller, který do loňska vedl v CIA evropské operace, obvinil v sobotu v televizi CBS Bílý dům, že v září 2002 ignoroval tajnou informaci pocházející od tehdejšího iráckého ministra zahraničí Nadží Sabrího, že Saddám nemá aktivní program zbraní hromadného ničení. [celá zpráva] Když CIA urgovala odpověď, z Bílého domu podle jeho slov odpověděli: "Už to není o zpravodajských informacích, ale o změně režimu".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám