Hlavní obsah

Opilí Britové si připlatí za pomoc ambasád

Právo, rm

Občané Británie, kteří se za divokých pijáckých tahů městy střední a východní Evropy dostanou vlastní vinou do potíží, mají napříště platit diplomatům vyšší taxy než dosavadních 84,5 libry (3500 Kč) za hodinu. Podle deníku The Daily Telegraph to navrhují britští poslanci: členové rozpočtového výboru Dolní sněmovny mají spadeno zejména na Brity cestující za levným pivem a zábavou do Česka, hlavně do Prahy.

Článek

Poslancům stále více vadí, že se opilci kvůli svým následným problémům stále častěji obracejí s žádostmi o pomoc na velvyslanectví, úřady vysokých komisařů či konzuláty. Dráždí je zejména, že z 84 tisíc případů "Britů v nesnázích", které řešili diplomaté v letech 2004-5, platilo přirážku kvůli zavinění své prekérní situace jen 323 osob.

Opilecká přirážka se účtovala málo

Studie navíc ukázala velkou nerovnoměrnost v udílení "opileckého poplatku" - skupiny opilých Britů a Britek si připlácely daleko častěji v Praze než třeba Bratislavě. Termín "Brit v nesnázích" se přitom vztahuje na skutečně vážné případy hospitalizací, úmrtí, únosů dětí či nucených sňatků, a nepočítá prioritně s pomocí opilým.

"Pokud se britský občan v zahraničí dostane do nesnází svou vlastní vinou, nemělo by ministerstvo zahraničí váhat s vyúčtováním svých služeb," řekl listu předseda výboru Edward Leigh z Konzervativní strany. Britské ministerstvo zahraničí tvrdí, že se problém týká jen velmi malého počtu Britů, uvedlo ale, že ostraha ambasád má stále častěji co do činění s "opilými, dezorientovanými a ztracenými spoluobčany".

Mluvčí britské ambasády v Praze Ingrid Ludvíková nicméně Právu v pátek řekla, že velvyslanectví neregistruje ani počty Britů přijíždějících do Prahy, ani si nedělá statistiky, kolika a z jakých důvodům jim museli diplomaté pomáhat. Podle Daily Telegraphu skončí v celách předběžného zadržení kvůli opilosti a výtržnostem asi šest procent "výjezdních alkoholiků".

Obtelefonovávali na čtyřicet hotelů

V jednom případě museli úředníci obtelefonovat až 40 hotelů, aby zjistili, kde ztracený Brit bydlí, protože adresu svého ubytování zapomněl. Další z diplomatů ve zprávě popsal setkání s "Britem v nesnázích". "Když jsme přijeli, byl pořád ještě opilý. Policisté nám vysvětlili, že ho zatkli, protože se potloukal kolem letištních hangárů. Turista poté vypověděl, že se opil, ztratil kontakt se svou skupinou a usnul v taxíku. Taxikář ho odvezl na letiště, tam mu vzal všechny peníze a vyhodil jej z vozu. Opilec si myslel, že už je na cestě domů, a tak se snažil dostat se do kteréhokoli letadla, jež právě odlétalo. Nikdo neví, jak se dostal k hangárům," stojí ve zprávě.

Ve zprávě britských poslanců se dále uvádí, že Britové loni utratili na podobných akcích 430 miliónů liber (18 mld. Kč), což je v průměru 551 liber (23 tisíc Kč) na hlavu. Skutečné číslo ale může být ještě daleko vyšší. Parlamentní výbor proto doporučil věnovat těmto případům více negativní publicity a Britům doma po návratu "udělat ostudu" zveřejněním jejich jmen. Zpráva také ocenila nasazení konzulárních pracovníků, pouze 30 diplomatickým postům vytkla příliš krátkou otevírací dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám