Hlavní obsah

Návštěvu prezidenta Číny v USA provázely trapasy

WASHINGTON

Dvě trapné události provázely návštěvu dvoudenní čínského prezidenta Chu Ťin-Tchaa v USA, která začal ve čtvrtek. Největším faux pas byla záměna Čínské lidové republiky za Čínskou republiku, tedy Tchaj-wan.

Článek

Před Bílým domem bylo ve čtvrtek ohlášeno: "Dámy a pánové, hymna Čínské republiky, po níž bude následovat hymna Spojených států amerických". Čínská republika je ovšem úřední název Tchaj-wanu, který asijská velmoc považuje za svoji provincii a zuby nehty brání jejímu formálnímu osamostatnění. Na opakovaná prohlášení z ostrova o jeho nezávislosti reaguje hrozbou ozbrojeného útoku.

Uvítací ceremonii za přítomnosti novinářů a kamer také narušila žena, která při úvodních prohlášeních obou prezidentů vykřikla, aby se Bush zasadil o zastavení perzekuce sekty Fa-lun-kung. Na adresu čínského prezidenta vykřikla, že jeho dny jsou sečteny. Ochranka ženu násilím vyvedla.

Americký prezident George Bush pak vyjádřil osobní politování čínskému prezidentu Chu Ťin-tchaovi za incident. Dodal, že žena se prokázala novinářským průkazem. Čínský prezident omluvu přijal a již se o věci v dalších rozhovorech nezmínil. Sekta Fa-lun-kung je v Číně zakázaná.

Do Číny byl přímý přenos přerušen

Čínské úřady však při incidentu přerušily přímý přenos. Stanice CNN International dodala, že její signál do Číny byl přerušen dvakrát. Poprvé, když žena křičela, a podruhé, když stanice o incidentu informovala. Přerušeny byly údajně i signály dalších stanic, například BBC či Phoenix Satellite Television. Oficiální čínská média se o incidentu nijak nezmínila; státní televize a agentura Nová Čína pouze uvedly, že se Chuovi dostalo u Bushe slavnostního přijetí.

Čínský prezident také požadoval, aby jeho první návštěva USA byla brána jako formální. Bush proto chtěl ukončil krátké pohoštění s tím, že se uspořádá slavnostní večeři, ale Chu se spokojil s vojenskými poctami a 21 dělovými salvami.

Málo konkrétních výsledků

Návštěva nepřinesla velké výsledky, i když čínský prezident přislíbil pomoci s diplomatickým řešením íránského a severokorejského jaderného programu, sankce proti Teheránu však nepodpořil. Chu se pokusil vyvrátit Bushovy obavy o osud Tchaj-wanu, když uvedl, že jeho země jde "cestou mírového rozvoje". Ovšem nemínil příliš ustoupit ohledně revalvace jüanu, která by mohla řešit přebytek v obchodní bilanci Číny s USA.

Mluvilo se také o otázce lidských práv. Chu řekl, že výhodou Číny je spojení "socialistické demokracie" s politickou stabilitou. Chu naopak marně naléhal na uvolnění embarga na vývoz citlivých technologií, i když Bush vyjádřil, že "naše dva národy sdílejí mnoho společných strategických zájmů".

K výsledkům Bush poznamenal: "Neshodli jsme se ve všem, ale byli jsme schopni diskutovat o tématech, v nichž jsme se neshodli v duchu přátelství a spolupráce."

Spolupráce v kosmu

Americký prezident George Bush nabídl Číně užší spolupráci v průzkumu vesmíru. Na čtvrtečním setkání se svým čínským protějškem Chu Ťin-Tchaem rovněž oznámil, že do Číny vyšle šéfa Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Michaela Griffina.

Specialista Bílého domu na Asii Dennis Wilder řekl, že Spojené státy by mohly mít zájem o některé čínské technologie z oblasti informatiky nebo meteorologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám