Hlavní obsah

Nepálský král ustoupil protestům, obnoví demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Nepálský král Gyanendra v pátek ustoupil tlaku demonstrací. Hodlá totiž předat výkonnou moc do rukou sedmi opozičních stran, které mu mají navrhnout jméno nového premiéra. Během šestnácti dní demonstrací a generální stávky bylo zabito čtrnáct lidí. Nepálská opozice odmítla jeho nabídku. Míní pokračovat v protestech.

Článek

"Požádáme alianci sedmi (opozičních) politických stran, aby doporučily jméno osoby, jež by se stala premiérem," sdělil král v projevu k národu, v němž oznámil, že vrátí moc lidu.

"Král jasně nereagoval na návrhy řešení situace ze strany protestního hnutí... Naše kampaň bude pokračovat," odmítl vzápětí královu iniciativu mluvčí Nepálské kongresové strany.

Čtrnáct obětí

Protesty si vyžádaly už čtrnáct obětí na životech. V pátek zemřel jeden z demonstrantů postřelených ve čtvrtek. Ve čtvrtek byli zabiti tři lidé, kteří se účastnili manifestací proti králi.

Demonstrace sílily a po celé zemi se jich ve čtvrtek účastnilo 150 tisíc lidí, přičemž jen v Káthmándú jich bylo navzdory zákazu vycházení sto tisíc.

Král se ocitl i pod mezinárodním tlakem. "Jeho čas vypršel," varoval krále americký velvyslanec James Moriarty a dodal: "Jestliže král neudělá kompromis, bude muset odejít." Na obnovení parlamentní demokracie naléhal i indický vyslanec Karan Singh.

Král loni v únoru převzal na tři roky moc do svých rukou. Zdůvodňoval to tím, že vládě se nedaří zvládnout maoistické povstalce, kteří ovládají některé části země.

Opět demonstrovalo 100 000 lidí

I v pátek však byl v hlavním městě Káthmándú vyhlášen zákaz vycházení od devíti ráno do 20:00. Mnozí Nepálci jej však zase ignorovali a v ulicích zapalovali pneumatiky. Protesty vyvolalo zejména sdělení, že jeden z demonstrantů, který byl v čtvrtek zabil, byl zpopelněn bez přítomnosti rodiny. Policie, která byla přečíslena davem demonstrantů, nezasáhla.

Na předměstí metropole Káthmándú se podobně jako ve čtvrtek shromáždilo více než 100 000 lidí, kteří pálili pneumatiky a rozbíjeli zátarasy s ostnatými dráty na cestách. Do centra se demonstranti nevydali. Na hlavních křižovatkách stály kordony policistů, které jim v tom byly připraveny zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám