Hlavní obsah

Dunaj může v Rumunsku zničit několik vesnic

BISTRET

Situace na dolním toku Dunaje v Rumunsku je na několika místech nadále kritická. Nejhorší je situace u obce Bistreţ v župě Dolj, kde přes promáčené hráze stále více prosakuje voda a hrozí jejich protržení.

Článek

Podle státní televize je už několik domů pod vodou. Většina obyvatel obce je ale bojí opustit, protože se bojí rabování. Ministr vnitra Vasile Blaga znovu vyzval obyvatele k odchodu a varoval, že v případě nutnosti úřady přistoupí k násilné evakuaci, protože hrozí velké ztráty na životech.

"V případě, že se hráz protrhne, už nic nezmůžeme. Voda zničí Bistreţ i okolní vesnice a hrozí ztráta mnoha životů. Žádám vás, abyste včas odešli," apeloval ministr na lidi v televizi.

Podle nejnovějších údajů ministerstva vnitra bylo zatím evakuováno přes 7000 lidí. Voda zaplavila 129 oblastí a zatím spadlo přes 180 domů. Dalších asi 700 domů, stovky hospodářských usedlostí a přes 60 000 hektarů orné půdy je pod vodou.

Situaci zhoršují vydatné deště

V Galaci poblíž dunajské delty jsou pobřežní městské čtvrtě od středy bez elektřiny, protože voda zaplavila mnohé sklepy, domy i ulice a zapnutá elektřina mohla napáchat značné škody.

Rumunská vláda začala dodávat do ohrožených oblastí humanitární pomoc, potraviny, léky a pohonné hmoty.

Severně od Bukurešti v župách Buzau a Dimboviţa následkem vydatných dešťů došlo na několika místech k sesuvům půdy. Kvůli zablokovaným silnicím je asi desítka vesnic odříznuta od světa a také bez elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám