Hlavní obsah

Bush vybídl Čínu ke spolupráci ohledně Íránu a KLDR

WASHINGTON

Čínský prezident Chu Ťin-tchao ve čtvrtek v prohlášení při příchodu do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem Georgem Bushem slíbil, že Čína pomůže s diplomatickým řešením problému kolem jaderných programů Íránu a Severní Koreje. Čína je připravena "řešit pokojně diplomatickou cestou jadernou otázku na Korejském poloostrově a íránský jaderný program", řekl Chu Ťin-tchao.

Článek

George Bush vybídl čínského prezidenta, aby svého vlivu na Severní Koreu využil: "Nadále hledám radu a spolupráci ze strany prezidenta Chua a naléhám na to, aby využil svůj značný vliv na Severní Koreu v zájmu významného pokroku na cestě ke Korejskému poloostrovu bez jaderných zbraní," řekl Bush.

Severní Korea oznámila minulý rok vlastnictví jaderné zbraně, ale informaci zatím nikdo jiný nepotvrdil. V případě Íránu vyslovují západní státy podezření, že jeho jaderný program pro civilní účely je jen pláštíkem pro získání atomové zbraně.

Uvítání Bushovi pokazila protestující žena

Bush také zopakoval, že Spojené státy se přidržují politiky "jedné Číny" a vyzval všechny strany, aby se vyhnuly konfrontaci kvůli Tchajwanu a vyvarovaly se jednostranných změn nynějšího stavu. "Věříme, že budoucnost Tchajwanu bude vyřešena pokojnou cestou," zdůraznil Bush.

Tchaovo uvítání plné úsměvů narušila žena, která z plošiny pro fotografy na prezidenta Bushe křičela, aby čínskému prezidentovi zabránil v pronásledování v Číně zakázaného opozičního hnutí Fa-lun-kung.

Na prezidenta Tchaa stejná žena podle přítomných reportérů křičela: "Prezidente Chu, tvoje dny jsou sečteny."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám