Hlavní obsah

Newyorská lanovka uvěznila sedmdesát pasažérů

Právo, Jiří Roškot
NEW YORK

V dramatickou záchrannou operaci, jež trvala téměř dvanáct hodin a vyvrcholila až za tmy, se v noci na středu pro 69 cestujících proměnila vyjížďka newyorskou lanovkou z Manhattanu na ostrov Roosevelt Island. Poté co vysadil generátor, prožili pasažéři uvízlí ve výšce až 80 metrů dlouhotrvající těžký stres.

Článek

Dvě kabiny, z nichž každá pojme až 125 osob, se kvůli poruše zastavily okolo páté odpoledne. Jedna, směřující na ostrov, visela nad hladinou řeky East River. Druhá, směřující opačným směrem, nad rušnou 1. avenue.

Trvalo šest hodin, než vůbec začala evakuace, protože předtím se technici marně snažili uvést generátor znovu do chodu. Situaci zkomplikovalo to, že selhaly i záložní zařízení a nouzový mechanismus ručního posunu kabin.

Bylo jasné, že operace potrvá dlouho, a záchranáři proto nejdřív do kabin dopravili vodu a jídlo. Uvěznění pasažéři museli konat potřebu do plastových lahví. Byly mezi nimi i malé děti, starší paní o holi a několik lidí, kteří trpí strachem z výšek.

"Být v kabině je děsivé, protože visí v prostoru," řekla učitelka Maari Desouzová. Stres cestujících násobila špatná komunikace, protože v kabinách není spojové zařízení. "Díky bohu máme mobilní telefony," uvedl Carlos Gutierrez, tlumočník z OSN.

Záchranná gondola

Pro záchranu každé z obou skupin museli záchranáři zvolit jiný postup. Ke kabině visící více než 80 metrů nad hladinou East River dopravili velkou gondolu. Cestující ale museli nejprve vymontovaným bočním oknem přelézt ve výšce na žebřík a po něm dolů do gondoly.

"Řekl jsem si, nedívej se dolů!" líčil chvíle úzkosti 12letý Dax Maier, který si podle svých slov připadal jako filmový kaskadér. Problém však nastal s neslyšící starší paní, kterou nakonec museli do gondoly spustit kladkou. Poslední stanul na pevné zemi nad ránem

Gondola, do níž se vejde asi deset lidí, se tedy ke kabině vracela pro další skupiny celkem pětkrát. Poslední ze 47 nešťastníků se dostali na pevnou zemi až včera v půl čtvrté ráno. O hodinu později se podařilo průmyslovým jeřábem nadvakrát dopravit na zem i 22 osob z kabiny, která se mezitím celou tu dobu pohupovala nad 1. avenue.

Druhá porucha za rok

Porucha lanovky, která je v provozu od roku 1976, byla druhá v uplynulých sedmi měsících. Loni v září rovněž vysadil dieselový generátor a jediného údržbáře, který ho byl s to opravit, musel na místo urychleně dopravit policejní vrtulník.

"Celý systém je třicet let starý," citoval list The New York Times Judith Berdyovou z Historické společnosti Rooseveltova ostrova. "Mají nové kabiny, nová okna, nové kabely, ale je to staré zařízení," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám