Hlavní obsah

Nepálská policie střílela do demonstrantů, tři zabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

V nepálském hlavním městě Káthmándú policie začala ve čtvrtek střílet do davu 50 000 demonstrantů. Nejméně tři zabila a dalších 40 těžce zranila. V městě od noci až do 20 hodin platil zákaz vycházení pod hrozbou zastřelení. Protestující se proto sešli za hranicemi města a zamířili do jeho centra. Manifestace za demokracii trvají již dva týdny a celkem si vyžádaly 13 obětí.

Článek

Policie sáhla k razantnímu postupu už ve středu ve městě Čandragardi na východě země, kde byli zabiti čtyři lidé, když policisté začali střílet do demonstrantů. Desítky lidi přitom zranili.

Na čtvrtek byly ohlášeny další masové demonstrace proti králi Gyanendrovi, který loni převedl moc do svých rukou. Uplynulo totiž čtrnáct dní od začátku demonstrací a vyhlášení generální stávky. Král proto nechal vyhlásit výjimečný stav, který platí od dvou od rána do osmi do večera.

Výjimečný stav

Zákaz vycházení se opět vztahuje jen na hlavní město, v rámci jeho vyhlášení ovšem byly zdvojnásobeny tresty lidem zadrženým při předchozích demonstracích. Tentokrát také nebyly vydány ani povolenky pro novináře a fotografy. Policie také eskortovala na letiště několik skupin turistů. Několik málo lidí, kteří se ráno nařízení pokusili porušit, bylo policisty a vojáky zatlačeno domů.

Situace se vyhrotila ž během dopoledne. Kvůli výjimečnému stavu se konaly demonstrace za hranicemi Káthmándú. Když se protestující vydali na pochod do metropole, použila proti nim policie slzný plyn. Pak začala i střílet. Podle očitých svědků a zástupců organizací hájících lidská práva neváhali policisté použít kromě gumových projektilů i ostré střelivo. Tři lidé zahynuli na místě a 40 jich bylo odvezeno s těžkými zraněními do nemocnice.

Strach z maoistů

Vyhlášení výjimečného stavu je zdůvodněno tím, že by se mezi demonstranty mohli zaplést právě maoističtí rebelové a vyvolat nepokoje. Maoisté ovládají značnou část území Nepálu. Demonstrace však pořádá koalice sedmi opozičních stran. Sjednocení marxisté leninovci jí vyjádřili podporu s tím, že po dobu generální stávky nebudou podnikat útoky. Protestů se ale účastní i maoisté.

Situaci v Nepálu se pokouši řešit Indie, která do země vyslala zvláštního vyslance Karana Singha. Pokusí se zatlačit na krále, jenž loni převzal moc do svých rukou, aby podnikl konkrétní kroky k demokratizaci Nepálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám