Hlavní obsah

USA zveřejnily seznam osob zadržovaných na Guantánamu

WASHINGTON

Pentagon zveřejnil v na čtvrtek seznam 558 jmen lidí, kteří jsou nebo byli zadržováni na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě. Pocházejí z 41 zemí, nejvíce je jich ze Saúdské Arábie, Jemenu a Afghánistánu.

Článek

Jména byla poprvé zveřejněna 3. března, ovšem nikoli na seznamu, ale v kompletních přepisech výslechů, které čítají 7600 stran. Další dokumenty byly zveřejněny v dubnu. Mluvčí Pentagonu to označil za "příspěvek k průhlednosti". Zveřejnit seznam donutila Pentagon minulý měsíc justice kvůli právu na informace. Dlouho to odmítal s tím, že chce zabránit represáliím proti zadrženým nebo jejich rodinám.

Mezi 588 zadržovanými bylo 132 osob ze Saúdské Arábie, 125 z Afghánistánu a 107 z Jemenu. Dvacet vězňů pocházelo z Alžírska a z Číny. Na seznamu se objevují známá jména, jako byl Australan David Hicks, který byl dopaden v Afghánistánu a čelí obviněním z terorismus.

Seznam potvrdil, že na Kubě byl zadržován i Saúdský Arab Mohammad Katáni, která se pokoušel dostat do USA, aby se 11. září podílel na atentátech. 

Většina mužů, kteří skončili ve věznici na Guantánamu, byla zadržena v roce 2001, kdy Spojené státy zahájily své tažení proti mezinárodnímu terorismu po atentátech 11. září. Následný útok na Afghánistán vedl v témže roce k pádu fundamentalistického režimu Tálibánu, který nezasáhl proti předákům teroristické sítě al-Kajdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám