Hlavní obsah

Balkán dál trápí rozvodněný Dunaj

– BUKUREŠŤ/SOFIA/BĚLEHRAD

Balkánské státy dál bojují s rozbouřeným Dunajem. Povodňová vlna se pomalu přesouvá ze Srbska do Rumunska a Bulharska. Řeka se tam velmi rychle blíží rekordním hodnotám a zanechává za sebou velké škody. V Rumunsku už tisíce obyvatel musely opustit domov a v Bulharsku se do záchranných prací zapojila i armáda. Ani v Srbsku ale klid nenastal, místo Dunaje teď lidi ohrožuje Tisa.

Článek

V Rumunsku Dunaj těžce zasáhl obce Rast a Negoi, kde pobořil stovky domů. Několik tisíc lidí muselo být evakuováno. V neděli se tady navíc protrhla hráz. Další hráz se protrhla i v Bistretu, kde místní obyvatelé svalují vinu na místní představitele. "Jsme oběti činitelů, kteří nám tři dny říkali, že vše je pod kontrolou. Teď se nad námi může již jen slitovat Bůh," stěžuje si místní obyvatelka Mariana Stanciu.

Situace se dramatizuje i v Bulharsku. V nebezpečí je zejména sedm oblastí na hranicích s Rumunskem. V postižených místech se tisíce dobrovolníků snaží zpevňovat hráze, které mají rezervy už jen několik desítek centimetrů. S velkou vodou bojuje i Nikopol, kde je zatopeno zhruba 40 procent domů a ulic. Úřady dokonce musely nařídit evakuaci blízké věznice.

Stejně jako v Rumunsku i v Bulharsku čelí za současnou situaci silné kritice místní úřady. Lidé obviňují vládu, že neudělala dost pro boj s rostoucí hladinou Dunaje. Přírodní katastrofou se bude ve středu a ve čtvrtek zabývat parlament.

Zatímco bulharská vláda se zatím nemá k větší akci, srbský kabinet uvolnil na boj se záplavami půl miliardy eur, což je asi 15 miliard korun. Rozvodněný Dunaj v Srbsku zaplavil více než 220 000 hektarů na severu země. Místní obyvatelé si ale příliš neuleví. Z Maďarska se už do Srbska žene rozvodněná Tisa, která v maďarském Szegedu vytvořila historický rekord, když zde její hladina dosáhla bez 20 centimetrů 10 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám