Hlavní obsah

V zaplaveném Srbsku doufají už jen v boží pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Hladina Dunaje v Srbsku dále stoupá, průtok v sobotu dosáhl 16 000 kubických metrů za vteřinu, což je dvakrát více než běžně v dubnu a více, než kolik umožňuje provozovat elektrárnu na přehradě Železná vrata. Hladina vystoupila na historický rekord 9,65 metru. Do soboty už musely být evakuovány stovky lidí, nejhůře postižené je město Smedrevo.

Článek

Ve Smedrevu vzdáleném 40 kilometrů východně od Bělehradu jsou pod vodou stovky domů a v jeho blízkosti muselo být postaveno stanové městečko.

"Dobrovolníci jsou unaveni. Je těžké udržet tempo tolik dní," poznamenal Zvonko Kostič ze srbské správy vodních toků, který s dalšími staví hráze z pytlů s pískem ve Smederevu. Situaci podle něj komplikuje skutečnost, že kromě Bělehradu nemají místní úřady k dispozici potřebnou těžkou techniku na boj s povodní.

Zaplaven je i střed města Golubač u hranice s Rumunskem. V Bělehradu jsou pod vodu některé ulice. Podle starosty metropole narušila voda dopravu a poškodila stovku domů hlavně na březích Sávy, jejíž hladina se také výrazně zvedla, stejně jako hladiny Tamiše, Dunavu, Mlavy a Tisy. V deseti regionech Srbska je vyhlášen výjimečný stav. Situace se přitom v nejbližších dnech nezlepší, hladina Dunaje dále stoupá, protože taje sníh na horách, kulminovat má v úterý.

"Mobilizovali jsme všechno a to, co nám zbývá, je věřit v Boha, že to dobře dopadne," řekla srbská ministryně zemědělství Ivana Dulič Markovičová.

V Rumunsku už preventivně nechali zalít 90 000 hektarů, aby snížili nebezpečí povodní v hustěji obydlených oblastech. Pokoušejí se také pytli s pískem ucpat díru v hrázi, kterou protéká 200 kubických metrů vody za sekundu.

V severozápadním Bulharsku se někde vyšplhala hladina Dunaje na 9,66 metru. Voda zaplavila většinu průmyslového města Vidin.

Reklama

Související články

Dunaj hrozí Maďarsku a Rumunsku

Dunaj začal hrozit i v Maďarsku a Rumunsku. Na Slovensku zůstává vážná situace na dolním toku řeky Váh, nejvyšší stupeň povodňové aktivity trvá i na celém...

Výběr článků

Načítám