Hlavní obsah

Kmotra zřejmě zradil jeho pobočník

– ŘÍM
Právo, Vladimír Plesník

Ačkoli to vyšetřovatelé popírají, nejhledanějšího mafiána Bernarda Provenzana (73) zradila jeho bývalá pravá ruka. Antonio Giuffre, číslo dvě sicilské Cosa Nostry a "správce" severní Sicílie, po zatčení v roce 2002 "zpíval" a dovedl polici k několika Provenzanovým spolupracovníkům, včetně jeho finančního poradce a osobního lékaře.

Článek

Jak dále napsal list La Stampa, i díky Giuffremu se policisté dozvěděli, že jeho šéf si udržuje skvělou fyzičku a nejednu noc tráví jen pod spacákem, po venkově jezdí na skútru a na delší cesty do města ve falešné sanitce. Ačkoli je sám skvělým střelcem - údajně neomylně trefoval do vzduchu vyhozené mince, střežil ho zabiják zvaný Nicolo Eukalyptus, protože sirotci dostávají na Sicílii jména rostlin.

Především však kryptologové dokázali rozluštit část kódu z Provenzanových pizzini - legendárních lístků, na něž psával zašifrovaně vzkazy. Kód jmen nebyl původní. Použil ho už Julius Caesar: A = 4, B = 5, C = 6 atd.

V italských médiích se objevily také dohady, podle nichž policie odposlechla telefonický rozhovor muže, který obstarával Provenzanovi čisté prádlo. Opil se a do sluchátka nevyslovil kmotrovu přezdívku Il Professore či U Tratturi (Traktor), ale jeho příjmení. Jiná fáma tvrdí, že mimořádně opatrný boss bossů, který se skrýval od roku 1963 a který uvěřil tomu, že ho soudit může jedině Bůh, nepochopitelně ztratil ostražitost a sám telefonoval.

Úplně nejblíže se Provenzanovi dostala policie v noci na 10. listopad 1998. Udeřila na honosný palác Villa Valguarnera v Bagherii, vilovém předměstí Palerma. Čekaly na ni však už jen nedopalky cigaret, karty a načaté plechovky s fantou. Nebylo to poprvé, kdy někdo z vysoce postavených policistů Provenzena na poslední chvíli varoval.

MImochodem: Provenzano, který opustil školu ve druhé třídě, protože ho otec potřeboval na poli, nechal do paláce nastěhovat krávy a prasata a v části zřídil laboratoře na výrobu heroinu, jehož drtivá část skončila mezi americkými narkomany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám