Hlavní obsah

Kuba obvinila českého diplomata z podvratné činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/HAVANA

Kuba v pátek večer obvinila českého diplomata Stanislava Kázeckého z podvratné činnosti a práci pro Spojené státy. Oznámila to agentura EFE. Podle agentury UPI  českého diplomata obvinili ze styku s představiteli opozice. Kubánské úřady Kázeckému ve čtvrtek odmítly prodloužit vízum a sdělily mu, že musí do soboty opustit zemi. ČR na oplátku neprodlouží vízum kubánskému atašé.

Článek

Rozhodnutí neprodloužit Kázeckému vízum Kuba přijala proto, že diplomat "neustále porušuje nařízení Vídeňské konvence, nechová se jako diplomat, setrvale uskutečňuje výzvědnou práci, podvratné úkoly a pracuje tu ve skutečnosti nikoliv pro českou vládu, nýbrž pro vládu USA," prohlásil kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque na tiskové konferenci.

"Nadto jsme ho několikrát museli vyšetřovat, protože se snažil fotografovat vojenská zařízení, proniknout nebo získat přístup do jejich blízkosti, na místa, kde nemá co dělat český diplomat, od nějž se očekává, že by tady měl zastupovat zájmy svého lidu a pracovat ve prospěch vztahů," řekl Pérez Roque s tím, že Kázecký "plní pokyny zvláštních služeb Spojených států, pracuje úzce s podvratnými aparáty z USA, věnuje se rozdílení peněz a tisku materiálů, snaží se zásobovat žoldácké skupiny a pomáhat v tom vládě Spojených států."

Stanislav Kázecký ministrova obvinění odmítl: "Dle mého vědomí jsem nevstoupil na žádnou vojenskou základnu, nefotografoval jsem tam a už vůbec jsem neměl takový záměr." S disidenty se však stýkal a pomáhal jim.

"Náš diplomat neporušil žádné zákony, žádné mezinárodní smlouvy, žádná pravidla. Choval se naprosto slušně a korektně. Naopak velmi pečlivě dbal na to, abychom nedali příčinu k jakémukoliv kroku. To znamená, že to, že byl vyhoštěn, je naprosto nepřijatelný politický krok," řekl České televizi ministr Cyril Svoboda.

Odvetná opatření ČR

"Na našem stanovisku se nic nemění," řekl Novinkám po obvinění mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač. "Česká republika bude postupovat recipročně," uvedlo už ve čtvrtek ministerstvo. "MZV považuje jednání kubánských úřadů za důsledek dlouhodobé a principiální politiky České republiky zaměřené na ochranu lidských práv a rozvoj občanské společnosti na Kubě," uvádí se ve zprávě ministerstva. 

Kubánskou chargé d´affaires Aymeé Hernándezovou si v pátek předvolali na české ministerstvo zahraničí, aby vysvětlila důvody vyhoštění českého diplomata z Kuby. 

Jako odvetu Praha neprodlouží vízum kubánskému atašé Manuel Angel Baltar Charnicharo, počet diplomatů Kuby v Praze se tak sníží na dva.. Vyprší mu podle dostupných informací 19. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám