Hlavní obsah

Před soudem zazněl záznam z letadla uneseného al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIA

Nahrávky z letadla uneseného příslušníky al-Kajdá 11. září 2001, které havarovalo v Pennsylvánii, zazněly ve středu při procesu se Zacariasem Moussaouim ve virginské Alexandrii. Tento Francouz marockého původu je jediným souzeným v souvislosti s teroristickými útoky. Porota má rozhodnout, zda dostane doživotí nebo smrt.

Článek

Bylo to poprvé, co byla tato nahrávka přehrána před veřejností. Žaloba doufá, že emotivní důkazy pomohou Moussaouiho poslat na smrt.

Bylo slyšet hlas z kabiny boeingu: "Prosím, prosím, nezraňujte mě. Bože, už ne." Krátce poté třikrát zaznělo: "Nechci umřít." Slyšet byl kapitán: "Tady je kapitán. Máme na palubě bombu. Vracíme se na letiště. Chtěli bychom, abyste si sedli a zůstali v klidu." Cestující se snažili zachovat klid.

Únosci mluvili arabsky. Tlumočník přeložil jejich slova: "Ve jménu Alláha nejslitovnějšího". Pak byly slyšet vzdechy a steny a stroj se obrátil do Washingtonu. Arabský hlas řekl: "Všechno je v pořádku, skončili jsme."

Pak se cestující pokusili dostat do kabiny a překazit úmysly únosců. Jeden ze čtyřiceti pasažérů vyzval ostatní k akci.

Den předtím žaloba ukázala porotě také záběry obětí, které uhořely po pádu letadla do budovy Pentagonu. Moussaoui se usmíval a pak vykřikl: "Příště celý Pentagon."

Slovo dostane obhajoba

Od čtvrtka bude mít slovo obhajoba a své argumenty může přednést i obžalovaný. Podle advokátů je Moussaoui duševně nemocný.

Moussaoui je jediným člověkem, který byl v USA obžalován v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září 2001. V době útoků však byl ve vazbě. Vzbudil podezření, když se chtěl naučit létat s Boeingem 747, ale neměl zájem přistávat.

Obviněný přiznal členství v teroristické organizaci al-Kajdá, byť původně tvrdil, že s útoky z 11. září neměl nic společného. Nakonec prohlásil, že měl 11. září 2001 unést páté letadlo a letět s ním do Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám