Hlavní obsah

Orbán se vzdal kandidatury na premiéra Maďarska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Předseda opozičního Maďarského občanského svazu FIDESZ Viktor Orbán se ve středu vzdal kandidatury na premiéra a nabídl tuto funkci konzervativnímu Maďarskému demokratickému fóru (MDF).

Článek

"Navrhuji MDF, abychom našli společného kandidáta na tento post přijatelného pro obě strany," uvedl Orbán na mimořádné tiskové konferenci v Budapešti.

MDF se v nedělním prvním kole voleb nečekaně probojovalo do parlamentu a dostalo se tím do role pověstného jazýčku na vahách. Před druhým kolem voleb, které se koná 23. dubna, odmítalo MDF spolupráci s FIDESZ, pokud bude kandidátem na premiéra Orbán. Předseda FIDESZ ve středu s přiznal, že jeho strana bez spolupráce s MDF není schopna vyměnit vládu premiéra Ference Gyurcsánye.

Podle kuloárních informací by měl být společným kandidátem opozice na premiéra bývalý prezident Maďarské národní banky Ákos Bod Péter, který zastával funkci ministra hospodářství ve vládě premiéra Józsefa Antalla.

V nedělním prvním kole voleb zvítězila vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) s náskokem jednoho procenta hlasů. [celá zpráva] Do parlamentu se dostal také koaliční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) a to zvyšuje šance Gyurcsánye aby se udržel u moci. Předsedkyně MDF Ibolya Dávidová dala jasně najevo, že její strana v žádném případě nepomůže Orbánovi do premiérského křesla. MDF se totiž v minulosti stalo častým terčem Orbánových útoků.

Socialisté a SZDSZ se den po prvním kole domluvili na spolupráci před druhým kolem a kandidáty si vzájemně podpoří v 57 volebních obvodech. Podle pozorovatelů by to mohlo stačit na vítězství současné vládní koalice a pokračování Gyurcsányovy vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám