Hlavní obsah

Podle Berlusconiho se ve volbách podvádělo, chce revizi výsledků

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi ve středu večer uvedl, že při hlasování v parlamentních volbách, kde jeho blok prohrál, došlo k podvodům. Konečné výsledky se podle něj musejí změnit. Ve volbách těsně vyhrál blok Jednota Romana Prodiho. O výsledku voleb tak rozhodne kasační soud. Do pátku se přepočítávají hlasy.

Článek

Už předtím požadoval přepočítání sporných hlasů. Přepočítávání hlasovacích lístků potrvá podle italského tisku nejméně dva dny a mohlo by skončit v pátek.  Berlusconimu k vítězství v Poslanecké sněmovně chybělo  25 224 hlasů, přepočítávání se týká 43 028 lístků do Sněmovny a 39 833 hlasů do Senátu.

Šéf dosavadní vlády Berlusconi v úterý hovořil o četných neregulérnostech při volbách, a to u hlasů Italů žijících v zahraničí. Právě hlasy Italů žijících v zahraničí přinesly Prodimu většinu v Senátu.

"Nechceme váhat s uznáním politického vítězství kvůli vlastním výhodám, ale jen do té doby, než budou dokončeny nezbytné právní procedury potvrzující výsledky," uvedl Berlusconi, který odmítl akceptovat Prodiho úspěch.

Prodi je si však svým vítězstvím jist. Podle expertů citovaných tiskem přepočítávání volebních lístků zpravidla nic nemění, protože se tyto lístky obvykle rozdělí poměrem 50:50 mezi oba tábory. Vládu však sestaví až v květnu.

Čeká se na prezidenta

Dosavadnímu prezidentovi Carlu Azegliu Ciampimu končí jeho sedmiletý prezidentský mandát a pravděpodobně nebude už chtít na jeho konci vést jednání o nové vládě, usoudil šéf Jednoty. Novou hlavu státu zvolí Poslanecká sněmovna, Senát a 58 zástupců 20 italských krajů 13. května.

Proto bude zřejmě nutné vyčkat na ustavení nového parlamentu, jmenování předsedů obou jeho komor a pak na volbu nového prezidenta. Teprve poté budou podle Prodiho moci začít konzultace o vytvoření nové vlády.

Podle konečných, ale dosud nepotvrzených volebních výsledků získalo Prodiho uskupení v Poslanecké sněmovně 348 křesel. Dosavadní vládní koalice pravého středu Silvia Berlusconiho zde má 281 křesel. V senátu má Jednota 158 křesel a Berlusconi 156.

Berlusconi by chtěl vládnout třeba i s Prodim

Silvio Berlusconi nepřímo zmínil možnost velké koalice pravice a levice, jsou ve volebním procesu určité nejasné stránky. [celá zpráva]

"Kdo by chtěl vyloučit z demokratické hry polovinu občanů země, dělal by nezodpovědné počty a doplatil by na to. Víme, že došlo k chybám a myslím, že výsledky nejsou ještě definitivní," řekl Berlusconi. Nynější premiér však také nepřímo vyzval Prodiho k jednání. "Chceme-li skutečně jít kupředu s nerozdělenou zemí, musíme si vzít příklad z dalších zemí jako je Německo a vládnout spolu. Pro zemi není dobré, aby v ní zuřila jakási občanská válka," řekl.

Prodi ale už v úterý řekl, že hodlá vládnout zemi se svou koalicí celých pět let, tedy celé volební období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám